Jørgen Bergen Skov, polischef i Köpenhamn och Flemming Drejer, operativ chef vid PET, när polisen höll presskonferens om gripandet. Foto: Liselotte Sabroe/TT

Terrormisstänkt i Danmark nekar till brott

Publicerad

Den 23-årige mannen misstänks för förberedelse till terrorangrepp med islamistiskt motiv. Han ska bland annat ha försökt skaffa vapen och ammunition. Han häktades mot sitt nekande i Köpenhamn under fredagen.

Att mannen nekar till brott framkom i början av häktningsförhandlingarna på fredagen. Åklagaren Marie Petersen lästa upp misstankarna och advokat Steffen Thorborg förklarade 23-åringens inställning.

Innan dörrarna stängdes till den fortsatta förhandlingen framkom också att mannen ska ha försökt skaffa vapen och ammunition i Danmark eller utomlands under månaderna fram till den 30 april.

Det är oklart var terrorplanerna var tänkta att sättas i verket, eller när.

Satt tyst

Den misstänkte kom till rätten klädd i en svart, åtsittande vindjacka. Han drog luvan över huvudet så att bara ansiktet syntes och satt tyst intill advokaten.

Domaren utfärdade även ett förbud mot att offentliggöra 23-åringens namn.

I rättsalen fanns också sju vakter klädda i skyddsvästar.

I december slog polisen till mot en lång rad adresser i Danmark och grep 20 personer misstänkta för terrorplaner med ”militant, islamistiskt motiv”. Sju av dem sitter ännu häktade i den utredningen.

Beskjuta människor

23-åringen greps på torsdagen i Köpenhamn och misstankarna mot honom tros inte ha med ärendet i december att göra, enligt danska säkerhetspolisen PET och Köpenhamnspolisen, utan han ska ha agerat själv.

– Det är vår bedömning att personen har handlat ensam och planerat en eller flera handlingar inspirerade av militant islamism, sade Flemming Drejer, operativ chef vid PET, på torsdagen.

Justitieminister Nick Hekkerup säger att mannen enligt uppgift ville beskjuta människor.

– Vi har kunskapen om att han är islamistisk inspirerad och att han skulle begå en terroristattack, möjligen skjuta människor och skjuta polisen, sade Hekkerup till TV2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer