Terrormisstänkta gripna i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Spansk polis har gripit tre personer som misstänks vara medlemmar av terrornätverket al-Qaida, uppgav en rättslig källa på torsdagen.

De tre männen, en tjetjensk en rysk och en turkisk man ska ha haft både haft både sprängämnen och giftiga ämnen, enligt den spanska radiokanalen Cadena Ser.

Männen tros ha drillats i träningsläger i Pakistan och polisen misstänker att de planerade att genomföra terrordåd i Spanien. Spaniens inrikesminister Jorge Fernandez Diaz bekräftade på torsdagen att tre misstänkta al-Qaida-medlemmar gripits, som ska ha planerat ett terrordåd.

-Det finns en klar indikation på att de gripna kan ha planerat en attack i Spanien eller Europa, sade inrikesministern vid en presskonferens på torsdagen.

Hittade sprängmedel

Polisen hittade sprängmedel, tillräckligt för att spränga en buss, i den lägenhet som hyrdes av de tre misstänkta i staden La Linea de Concepcion i Andalusien. I lägenheten greps en av männen på onsdagen. Övriga två greps i staden Ciudad Real samma dag, och ska då ha varit på väg till Frankrike, enligt AFP.

-Det här är en av de största utredningarna mot terroristgruppen al-Qaida som har utförts på internationell nivå, sade Spaniens inrikesminister vid torsdagens presskonferens.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.