Tidiga insatser och auktoritärt system bakom Kinas virusstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Många länder kämpar mot en andra våg av coronaviruset, men i Kina har hjulen återigen börjat snurra.

En omfattande testning och smittspårning pekas ut som några av metoderna för att trycka tillbaka viruset.

– Kina har även ett auktoritärt system som gör att man kan mobilisera och kontrollera människor snabbt, säger den tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren.

Efter en vår med omfattande nedstängningar är vardagen på många sätt tillbaka i Kina. Landet, som tidigt i våras var coronavirusets epicentrum, har enligt statistik från Johns Hopkins-universitetet 4742 registrerade dödsfall i covid-19 vilket är långt under siffrorna i länder i exempelvis Europa och Nordamerika.

– De var snabba i sin respons vilket gjorde att viruset kunde begränsas, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.

Befolkningen har gjort uppoffringar

Andra faktorer som hon tror kan ha påverkat coronavirusets utveckling i Kina är landets centraliserade sjukvårdssystem, en god tillgång till skyddsutrustning, en liten andel äldre som bor på äldreboenden och att man snabbt stängde gränserna mot omvärlden.  Anna Mia Ekström pekar även på att det finns en större förståelse i befolkningen för att göra de uppoffringar som en stor nedstängning kräver.  

Den tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren är inne på samma linje. Han menar att Kina och andra länder i Ostasien tidigt har satsat på testning och smittspårning.  Han lyfter även landets auktoritära system, som gör att man kan mobilisera och kontrollera människor snabbt. 

– I Qingdao, som är en stad på nio miljoner människor, testades alla efter ett utbrott av covid. Det har att göra med den repressiva statens karaktär, men här är det ändå något som människor vill medverka till, säger han.

”Säker på att de följer detta noga”

Men kan man lita på Kina i dag lyckas hålla coronaviruset i schack? Anna Mia Ekström menar att det främsta tecknet på att det i dag inte finns någon omfattande smittspridning är att Kina inte har stängt ner igen. Andra tecken är att studenter är tillbaka på landets skolor och universitet och att man gärna framhåller att tillväxten är bättre än förväntat.

– Jag är helt säker på att de följer det här noga, och skulle det finnas tecken på en ökad smittspridning så skulle myndigheterna reagera snabbt. De skulle inte tillåta att viruset fick spridas okontrollerat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.