Joe Biden och hans fru Jill under valkampanjen. Foto: Marcio Jose Sanches/TT

Analys: ”Comeback Joe – från fiasko till succé”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Triumfen i South Carolina var uppseendeväckande. Och framgången under supertisdagen en stark överraskning som befäster Bidens roll som den moderata delen av partiets huvudkandidat. Nu tyder allt på en hård duell mellan Bernie Sanders och Joe Biden om kandidaturen. Sanders ser dock ut att vinna den viktigaste delstaten, Kalifornien.

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Delstat lades till delstat. De svarta vann den amerikanska södern åt Joe Biden och i större städer hjälpte de äldre honom. Även välutbildade vita kvinnor anslöt till Bidens segertåg. Joe Biden, som var mer eller mindre uträknad för några veckor sedan, kunde dra nytta av segern i South Carolina och att den traditionella delen av det demokratiska partiet slöt upp bakom honom.

Dessutom valde flera av hans konkurrenter, de i mittenfåran, att stiga av före supertisdagen. Ett för Biden avgörande beslut och för partiet rena vinstlotten. Partiet tror att Biden har större möjligheter att på allvar utmana Trump i november än vad Sanders har.

Den mest förvånande framgången kom här i Texas. Nästan helt utan kampanjbesök eller investeringar i reklamsatsningar vann Biden en delstat som sedan länge tillskrivits Bernie Sanders.

De unga väljarna, som är motorn i Sanders kampanj, röstade inte i samma utsträckning som 2016, samtidigt som de spansktalande inte var lika lojala med Bernie Sanders som i andra delstater. I Texas är de spansktalande mer konservativt lagda.

Utan energi

Joe Biden har under långa perioder drivit en kampanj utan varken pengar eller energi. När vi såg honom i New Hampshire på ett möte gick flera anhängare redan innan den förre vice presidenten nått fram till sitt huvudnummer. Och Biden har mest talat om dåtid och vad han och president Obama uppnådde under sin tid i Vita huset.

Framtiden har han valt att inte beskriva i någon större utsträckning. Men plötsligt uppfattas också hans röriga, stolpiga tal och trötta debatter som ”mänskliga”.

Hård konkurrens från oväntat håll

Bernie Sanders har fortfarande samlat flest delegater, men har nu fått hård konkurrens från ett lite oväntat håll. Det var ju meningen att supertisdagen skulle ge Sanders en skjuts mot ett ointagligt försprång. Han har greppet om Kalifornien som har överlägset flest delegater, men låg för bara några dagar sedan bäst till i flera delstater.

Nu måste 78-åringen på allvar engagera de unga väljare som så lojalt följer honom. Där finns kraften och möjligheten i Sanders kampanj.

När Bernie Sanders redovisade att han samlat in 46 miljoner dollar under februari, visade det sig att donationerna kommit från över två miljoner anhängare. Där finns nyckeln till de kommande primärvalen för Bernie Sanders.

Men Joe Biden har ytterligare ett kort att spela. Enligt uppgift kommer Michael Bloomberg den närmaste tiden att ”utvärdera” sin kampanj. Skulle Bloomberg hoppa av och istället satsa sina gränslösa resurser på Biden, så skulle valrörelsen förändras totalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet