Texas guvernör Greg Abbott menar att migranter gör gränsstäderna otrygga och vill därför bygga klart muren mot Mexiko. Foto: Montinique Monroe/Eugene Garcia/TT

Texas vill bygga klart Trumps mur – ber om donationer

Publicerad

Ett av Donald Trumps vallöften kan kommat att bli verklighet trots att han inte längre är USA:s president. Texas guvernör, republikanen Greg Abbott, vill gå vidare med bygget av en mur mot Mexiko. Nu ber han allmänheten bidra med pengar.

Texas kan få en mur mot Mexiko, trots att Donald Trump inte längre är USA:s president. Delstatens republikanske guvernör Greg Abbott vill bygga färdigt barriären, men projektet är dyrt och de 250 miljoner dollar som läggs på från statens budget räcker inte till. Därför ber Abbott nu om ytterligare ekonomiska bidrag från allmänheten. Vad notan väntas landa på är fortfarande oklart.

Donald Trump gjorde muren som ska försvåra migration till USA till ett av sina vallöften 2016. När han röstades bort i presidentvalet förra året och Joe Biden tog över posten stannade bygget av. Sedan dess har antalet migranter från Central- och Sydamerika till USA ökat stort. I maj var siffran den högsta på 20 år, rapporterar Dallas morning news.

Tidigare försök

Enligt Greg Abbott gör migrationen Texas gränsstäder otrygga. Bland annat förstörs privat egendom längs med migranternas väg när till exempel grödor trampas ned och staket klipps upp, säger han.

Det har gjorts tidigare försök att få ihop budgeten för muren med privata ekonomiska bidrag. Ett av dessa slutade med att Donald Trumps förre rådgivare Steve Bannon greps i augusti förra året anklagad för att istället ha använt pengarna själv. Bannon benådades senare av Trump.

Behöver bygga på privat mark

Det är dock tveksamt hur stora möjligheterna att fortsätta bygga är, även om finansieringen inte hade varit ett problem. Mycket av marken längs gränsen ägs privat eller federalt och flera av ägarna har redan vänt sig till domstol för att hindra att muren byggs genom deras egendom.

Greg Abbotts kritiker menar att utspelet ingår i hans kampanj inför guvernörsvalet nästa år. Även Abbotts rival i valet republikanen Don Huffines har lovat att arbeta för en barriär längs med gränsen till Mexiko.

Vita huset har inte velat kommentera Greg Abbotts planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.