Textilarbetare i Bangladesh grips av polisen. Bilden är från sommaren 2010. Foto: TT

Textilarbetare sparkas efter protest

Uppdaterad
Publicerad

Minst 1.500 textilarbetare i Bangladesh har enligt polisen fått sparken efter vilda strejker som lett till att produktionen legat nere i en vecka.

Tidigare denna månad lämnade tiotusentals anställda sina arbetsplatser i industriområdet Ashulia i utkanten av huvudstaden Dhaka i protest mot låga löner. En olaglig aktion, enligt polisen, som gripit runt 30 arbetare varav sju fackliga ledare samt en tv-reporter som bevakade det hela.

– Omkring 1.500 arbetare har fått sparken. Ägarna har inlett fem fall av rättsliga åtgärder mot de bångstyriga arbetarna, säger polisens talesperson Nur Nabi.

Motstridiga uppgifter

Enligt fackliga källor har 3.500 personer avskedats och tiotals av dem som organiserat protesterna har tvingats gå under jorden. Polisen hävdar att endast de som använt våld har frihetsberövats.

– Verksamheten i fabrikerna är nu i gång igen. Omkring 90 procent av arbetarna är tillbaka på jobbet, säger Nur Nabi.

Fabrikerna uppges tillverka kläder för kända internationella märken som H&M, Zara och GAP, skriver AFP.

H&M: ”Följer utvecklingen”

SVT Nyheter har sökt H&M, som svarar skriftligt att personal på plats i Dhaka följer utvecklingen noga.   

”För H&M är det viktigt att våra produkter tillverkas under goda arbetsvillkor. Vi adresserar detta bland annat inom vårt globala ramavtal med IndustriALL och IF Metall som syftar till en bättre dialog på arbetsmarknaden, kollektivavtal och fredlig konfliktlösning. Vår globala lönestrategi för att uppnå rättvisare löner i textilbranschen är också ett viktigt bidrag i det arbetet, bland annat genom krav på årliga lönerevisioner.”

Krävde trefaldig ökning

Arbetarna har krävt en trefaldig ökning från nuvarande miniminivå på motsvarande runt 600 kronor i månaden, men arbetsgivarna har avvisat kraven.

Textil utgör omkring 80 procent av Bangladeshs export och långvariga störningar i produktionen skulle få stora konsekvenser för ekonomin.

De usla förhållandena för de som arbetar på landets cirka 4 500 textilfabriker har regelbundet uppmärksammats. Flera svåra fabriksbränder med många dödsoffer har ägt rum under årens lopp. 2013 kollapsade fabrikskomplexet Rana Plaza, där flera textilföretag var inhysta. Mer än 1 100 människor miste livet i katastrofen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.