Arkivbild. Foto: TT

Thailand eliminerar hiv från mor till barn

Publicerad

Thailand blir det första land i Asien att eliminera överförseln av hiv-virus från mor till barn. En ”anmärkningsvärd bedrift”, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Enligt Thailands hälsodepartement har överförseln av hiv från mor till barn i landet minskat från 10.3 procent 2003 till 1,91 procent 2015, vilket motsvarar 86 fall, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt WHO är kriteriet 2 procent för att smittan ska anses eliminerad, vilket motsvarar färre än 50 nya infektioner per 100.000 födslar, uppger nyhetsbyrån Nya Kina.

Stor insats bakom

Hiv är mycket utbrett i Thailand. 2014 beräknades antalet hivsmittande personer i landet uppgå till 450.000. Att myndigheterna nu lyckats begränsa överförseln av smittan från mor till barn beror på de insatser man bedrivit inom mödravården under de senaste åren. 

En stor majoritet av alla thailändska kvinnor testas för hiv i samband med graviditet och 95 procent av de som testar positivt får behandling i syfte att hindra viruset från att passera till barnet. Barnet behandlas i sin tur med antivirala medel efter födseln.

Om en obehandlad hiv-positiv kvinna blir gravid är risken 15-45 procent att viruset överförs till barnet. Sätts rätt behandling in sjunker smittorisken till 1 procent. 

Migranter får sjukvård

Enligt WHO visar de Thailands ansträngningar att hiv kan bekämpas.

– Thailand är ett av ett fåtal länder som har utökat den allmänna sjukvården att också omfatta invandrarkvinnor, vilket gör förebyggande av mor-till-barn-överförsel överkomligt för alla, säger Daniel Kertesz, som talesperson för WHO i Thailand. 

I landet finns hundratusentals kvinnliga gästarbetare från omkringliggande länder. Enligt thailändska myndigheter är förekomsten av hiv inom denna grupp upp till tre gånger så stor som hos den inhemska kvinnliga befolkningen. 

Hiv ökar inom andra grupper

Även om landet nu är att betrakta som smittfritt när det gäller överförsel av hiv mor-till-barn är utbredningen av viruset inom landets hbtq-kretsar fortfarande ett stort problem, enligt AP.

Förra året publicerade Världsbanken en studie som visar att hiv har ökat inom gruppen homosexuella män i Bangkok från 21-28 procent under åren 2000-2012. Endast en femtedel av dem som testat positivt för viruset mottog behandling, trots att medicinering är gratis i landet. 

Man pekar nu på vikten av möjligheten för personer inom målgruppen att kunna testa sig anonymt.  

Samtidigt har Thailand hyllats som ett föredöme vad gäller de kondomkampanjer som bedrivits inom landets sexindustri under 90-talet, något som anses ha bromsat utvecklingen avsevärt.  

WHO:s validering

Visa

Förra året blev Kuba första land att valideras som smittfritt för hivsmitta mor-till-barn. 

Tillsammans med Thailand har Belarus också lyckats utrota hiv och syfilis.  

Armenien har valideras som fritt för mor-tillbarn-överförsel av hiv, och Moldavien för syfilis.  

Globalt upptäcktes under 2014 220.000 fall av hivinfekterade barn. Under 2012 orsakade syfilis 200.000 dödfödslar eller dödsfall i tidigt spädbarnsålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer