Foto: AP Photo/Richard Vogel

Thailand lättar på lagen för cannabis

Publicerad

Cannabis för medicinskt bruk är tillåtet i Thailand från och med nu. Detta i en del av världen där narkotikabrott annars kan straffas med döden.

Det av militärjuntan utnämnda parlamentet godkände cannabislagen på ett tv-sänt extrasammanträde där en rad lagar klubbades igenom inför årsslutet.

– Detta är en nyårsgåva från parlamentet till regeringen och det thailändska folket, säger Somchai Sawangkarn, ordförande i det utskott som förberett lagändringen.

Farhågor finns

I Thailand användes marijuana i smärtstillande syfte fram till 1930-talet. Aktivister hoppas att nästa steg blir att drogen tillåts även för rekreationssyfte.

Kontroverserna kring lagstiftningen har främst gällt farhågor att utländska företag tillåts få patent som låter dem dominera marknaden med höga priser, till förfång för fattiga thailändare, och kanske också gör det svårt för den inhemska forskningen att komma åt marijuanaextrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.