Röda mattan rullas ut framör förskolan inför ett besök från Thailand kung Maha Vajiralongkorn. Foto: Manan Vatsyayana/AFP/TT

Thailands kung besöker offer för förskolemassaker

Uppdaterad
Publicerad

Thailands kung och premiärminister besöker överlevare efter dådet på en förskola i provinsen Nong Bua Lam Phu. Landet är i sorg efter massmordet, och flaggorna vajar på halv stång.

Kung Maha Vajiralongkorn och Prayut Chan-o-cha väntas resa till provinsen under fredagen, rapporterar AFP.

På sjukhuset i Udon Thani stod rader med guldpläterade vita och rosa små kistor på torsdagskvällen. På myndighetsbyggnader runt om i landet vajar flaggorna på halv stång och utanför förskolan samlades människor för att sörja och hedra offren.

Tidigare polis

Gärningsmannen, en tidigare polis, stormade in på förskolan där han dödade barn och pedagoger under torsdagen.

Enligt polisen stängdes gärningsmannen i januari av från sitt arbete efter att ha använt droger och fick sparken i juni. En polistalesperson säger enligt engelskspråkiga Thai PBS World att mannen befunnit sig i domstol tidigare under torsdagen och gick för att hämta sitt barn på förskolan. Han betedde sig förvirrat, säger landets polischef Damrongsak Kittiprapas.

Barnen sov

En anställd som lyckades fly förskolan berättar att mannen hoppade ur sin pickup och direkt öppnade eld mot lärare som åt sin lunch utanför byggnaden, innan han gick in i lokalerna där många barn i två- till fyraårsåldern låg och sov. Hon säger till tidningen att hon bad för deras liv, och lyckades fly till ett angränsande rum och sedan ut genom ett fönster då mannen fick slut på skott i magasinet.

Gärningsmannen ska han sedan ha kört hem, på vägen rammade han en motorcykel, och ska enligt vissa uppgifter ha fortsatt att skjuta, för att i bostaden sedan döda sin fru och barn och därefter ta sitt eget liv. Totalt dödade han 37 andra personer. Ytterligare tio personer, varav minst fyra barn, vårdas på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.