Första bilderna från pojklaget på sjukhuset Foto: TT

Pojkarna lämnar sjukhuset – visas upp i direktsänd tv

Uppdaterad
Publicerad

Nio dagar efter att de sista pojkarna räddades ur gruvan i Thailand är de nu redo för hemfärd från sjukhuset. Men först ska de visas upp i ett direktsänt thailändskt tv-program under onsdagskvällen.
– Vi arrangerar det här för att pojkarna sedan ska kunna gå tillbaka till sina vanliga liv, säger Sansern Kaewkamnerd, regeringens talesman, enligt Reuters.

Stora delar av världen följde den dramatiska räddningen av pojkfotbollslaget då de satt fast i gruvan i Thailand. Sedan dess har pojkarna suttit isolerade på sjukhuset fram tills nu – under onsdagskvällen väntas pojkarna kunna åka hem.

Pojkarna har tillfrisknat snabbare än väntat. När pojkarna kom in till sjukhuset hade de var och en magrat ungefär fem kilogram. Men efter veckan på sjukhuset har de återfått vikten, enligt vad Jesada Chokedamrongsuk, vid Thailands hälsomyndigheter, säger till Bangkok Post.

Direktsänt tv-program

Thailändska myndigheter oroar sig nu för hur pojkarna ska påverkas av det massiva medieuppbådet. För att underlätta för pojkarna har de därför bestämt att de ska delta i ett direktsänt tv-program under onsdagskvällen thailändsk tid. Programmet kommer sändas i tre olika tv-kanaler i Thailand. Där ska pojkarna svara på frågor från journalister. Även läkare, familjemedlemmar och marinsoldater som deltog i räddningen kommer att medverka i programmet, enligt Bangkok Post

Alla frågor som ställs till pojkarna kommer granskas i förväg och godkännas av en psykolog, enligt Reuters. Sedan kommer en thailändsk programledare ställa frågorna under programmet. Thailändska myndigheter har uppmanat pojkarna att efteråt inte ställa upp på några fler intervjuer under åtminstone 30 dagar.

Produktionsbolag intresserade

Men intresset för pojkarna lär inte ta slut med onsdagskvällens program. SVT har redan rapporterat att det kristna filmbolaget Pure Flix Entertainment har ansökt om rättigheterna till en film om pojkarna. Enligt Reuters är åtminstone ytterligare ett produktionsbolag intresserade av att göra en film om händelserna i gruvan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer