• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

”Rika blir rikare, men på det stora hela är det bra för alla”, säger börsmäklaren Peter Costa. Foto: Snorre Wijk/SVT

”The Trump Bump” – börserna rusar uppåt med USA:s nye president

Börsen ”har vant sig” att Donald Trump är president. Det säger aktiemäklaren Peter Costa, men tillägger att förhållandet är svajigt. 
– Om han inte får igenom sin utlovade skattereform kommer vi sannolikt att se ett ras på 20 procent. 

Det kallas ”The Trump Bump”. Sedan Donald Trump vann valet har New York-börsens industriindex Dow Jones stigit med cirka 10 procent. Men beror ökningen verkligen på presidenten?

Börsmäklaren Peter Tuchman säger att Donald Trumps löften är positiva för ekonomin.

– Absolut, säger mångårige börsmäklaren Peter Tuchman, som går runt på golvet inne i den anrika byggnaden på 100 Wall Street.

– Hans löften om att återuppbygga vår infrastruktur, tillverkningsindustrin, att ta tillbaka jobben till USA, färre regleringar och sänkta skatter, allt detta är väldigt positivt för ekonomin, säger han.

”Alla tjänar på det”

Kollegan Peter Costa förklarar hur uppgången skedde så snabbt efter att Donald Trump valdes till USA:s 45:e president den 8 november.

– Obamaadministrationen fokuserade inte på investerare, eller på affärssidan av presidentskapet. Deras fokus låg på sjukvårdsreformen – och att bråka internt – så marknaden utvecklades inte som den kanske borde ha gjort. Nu har vi en president vars uttalade fokus är på affärer, eftersom det löser arbetslöshet.

Peter Costa säger att många lägger sina personliga politiska åsikter åt sidan när det gäller Donald Trump.

– Man ser en sak i honom: pengar. Pengar förändrar många människors perspektiv när det gäller många saker. Alla tjänar på det, säger han.

Stämmer det? Tjänar alla på det, eller är det de rika som blir rikare?

– Rika blir rikare, men på det stora hela är det bra för alla. Om du är lärare så har du en pensionsförsäkring, och den har ökat i värde. Så absolut, uppgången är bra för hela folket.

”Jag har inget sparande”

Utanför New York Stock Exchange möter SVT Nyheter just en lärare, i ekonomi dessutom, på besök med sin skolklass från Tennessee.

– Det går faktiskt ganska bra just nu, säger Mary Pack.

– Jag har koll hela tiden på min pensionsförsäkring och flyttar runt den lite, och det ser bra ut. Jag känner tillförsikt inför framtiden.

LÄS MER: Trump-effekten: Färre vill resa till USA

Ett par steg bort sopar trädgårdsmästaren Kevin Mackin bort lite jord efter att ha planterat vårens blommor i en stor kruka.

– Jag har inte märkt något, säger han. Jag har inget sparande, ingen pensionsförsäkring, ingenting.

Och ytterligare några steg bort sitter Emily Boile och dricker en kaffe.

– Om ekonomin går bättre så märker jag det inte i alla fall. Frågan som många ställer sig nu är hur länge börsuppgången kommer att fortsätta.

Om man tittar på de senaste veckorna så har uppgången avstannat något, och enligt experterna på Wall Streets golv beror det på att Donald Trump inte fick igenom sin sjukförsäkringsreform. Och de säger att om han inte heller lyckas med nästa utlovade projekt, en skattereform, så kommer börsen att ta en rejäl smäll.

– Om han inte får igenom den så kommer det att ha en katastrofal påverkan på börsen. Det skulle kunna bli ett ras på upp till 20 procent, säger Peter Costa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet