• Viktigt meddelande:

    Det är ett gasutsläpp i bussdepån på Skottvägen i Örebro. De som befinner sig på platsen uppmanas att stanna inomhus eller utrymma området. Läs mer

Storbritanniens premiärminister Theresa May uppger att hon tänker avgå om brexitavtal godkänns av det brittiska parlamentet. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Theresa May beredd att avgå när brexitavtalet är klart

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat sina partikamrater att hon är beredd att avgå när hennes utträdesavtal röstats igenom i parlamentet, uppger brittiska medier. Under fredagen röstade parlamentet ned hennes avtal – trots att det återigen omarbetats blev det nederlag i parlamentet.

Theresa May erbjuder sig att lämna sin post om hennes utträdesavtal godkänds. Det beskedet gav hon sina konservativa partikamrater under ett möte på onsdagen, uppger flera parlamentsledamöter för brittiska medier. Det skulle innebära att May inte kommer att leda Torypartiet under nästa fas av brexitförhandlingarna, när ett utträdesavtal är klart.

– Jag är beredd att lämna min post tidigare än jag hade tänkt mig om det är bäst för landet och vårt parti, sade hon i mötet enligt ett pressmeddelande från Downing Street.

– Jag vet att det finns en önskan om ett nytt förhållningssätt och nytt ledarskap i brexitförhandlingarnas andra fas. Det kommer jag inte att stå i vägen för. Men vi måste få igenom avtalet och leverera brexit.

Inget avgångsdatum nämnt

Något datum för när hon kan tänkas avgå nämns inte.

Mays avtalsförslag hade inför fredagens omröstning i parlamentet röstats ned vid två tillfällen, och hon har varit hårt kritiserad inom sitt eget parti. Skottlandsministern David Mundell ger premiärministern sitt stöd efter dagens besked, i ett Twitterinlägg:

”Hennes beslut visar att hon sätter nationens intresse framför sitt eget”, skriver Mundell.

För tredje gången i rad blev det nederlag för May under fredagen. Med röstsiffrorna 344 mot och 286 för röstade det brittiska parlamentet nej till det omarbetade avtalet. Vad som händer med Theresa Mays framtid på posten som premiärminister är just nu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet