Trump tweet till premiärministern: ”Vi klarar oss bra!” – Men presidenten råkade först twittra till fel Theresa May. Foto: TT

May: Trump gjorde fel när han delade islamfientlig propaganda

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president delade islamfientliga klipp från en företrädare för det högerextrema partiet Britain first, och fick hård kritik av Storbritanniens premiärminister. Trump själv menar att May ska fokusera på terrorismen i Storbritannien. ”Vi klarar oss bra!”, twittrar Trump.

Under onsdagen delade Donald Trump videoklipp på Twitter med islamfientlig propaganda. Klippen visar bland annat vad som uppges vara en muslimsk invandrare som slår ner en annan pojke på kryckor. Trump delade klippen från företrädaren för högerextrema partiet Britain first:s företrädare Jayda Fransen.

Britain first är ett parti som motsätter sig mångkultur och vad man kallar ”islamiseringen” av Storbritannien.

”Fel av presidenten”

 Nu har Storbritanniens premiärminister Theresa May uttalat sig genom sin talesperson.

– Britain First försöker splittra samhället genom att använda hatiska berättartekniker som främjar lögner och spänningar, säger Mays talesperson James Slack.

– Det brittiska folket är överväldigande emot den fördomsfulla retoriken hos extremhögern. Det är motsatsen till det här landets värderingar med tolerans, anständighet och respekt. Det var fel av presidenten att göra det här.

Vita huset försvarar

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders försvarade presidentens delningar på Twitter.

– Oavsett om det är en riktig video så är hotet på riktigt. Hans mål är att förespråka en stark gränskontroll och nationell säkerhet, säger hon.

Själv skriver Trump så här på Twitter: ”Theresa @theresamay, fokusera inte på mig, fokusera på den destruktiva radikala islamiska terrorismen som äger rum i Storbritannien. Vi klarar oss bra!”.

Trump svar till Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Twitter

Tweetade fel Theresa May

Det visade sig dock snart att den amerikanske presidenten twittrat till fel Theresa May, enligt the Guardian. Minuter senare togs tweetet bort och Trump skickade ett nytt, som sa samma sak, denna gång till Storbritanniens premiärministers faktiska konto @Theresa_May.

Trump fick också kritik av Nederländernas amerikanska ambassad: ”Fakta spelar roll. Förövaren i den här videon är född och uppvuxen i Nederländerna. Han dömdes och har avtjänat sitt straff enligt holländsk lag.”, skriver ambassaden i en kommentar till presidentens tweet.

Nederländernas ambassad i USA påpekade att den pojke som Jayda Fransen beskrev som en ”muslimsk invandrare” är född och uppvuxen i Nederländerna. Foto: Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.