Storbritanniens premiärminister Theresa May Foto: Jack Taylor, TT

Theresa May sparkar försvarsminister efter läcka

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sparkat landets försvarsminister Gavin Williamson. Han anklagas för att ha läckt information från landets nationella säkerhetsråd, kopplad till det kinesiska telekombolaget Huawei.

För en dryg vecka sedan rapporterade tidningen The Daily Telegraph att Storbritanniens nationella säkerhetsråd beslutat att låta det kinesiska telekombolaget Huawei få ta del i byggandet av Storbritanniens 5G-nät.

Artikeln publicerades kort efter att säkerhetsrådet hållit ett möte och informationen tros ha läckt från någon av mötesdeltagarna. Kort därefter meddelades att en utredning om en eventuell läcka tillsatts.

Det är med anledning av resultatet i den utredningen som försvarsminister Gavin Williamson nu sparkas.

Känner inte förtroende

I ett brev, skickat från May till Williamson, skriver premiärministern att hon inte längre känner ”fullt förtroende” för försvarsministern. Hon skriver också att det finns ”övertygande bevisning” som pekar mot att Williamson är ansvarig för läckan.

Williamson, som tidigare uttryckt oro över det kinesiska bolagets inblandning när Storbritannien går över till 5G-nät, nekar till anklagelserna.

”Jag nekar bestämt till att jag på något vis var inblandad i denna läcka och jag känner mig förvissad om att en grundlig och formell utredning skulle ha gett mig upprättelse”, skriver han i ett svar till premiärministern.

Flera länder har stoppat inköp av utrustning från Huawei på grund av misstankar om spionage och säkerhetshot.

Storbritanniens biståndsminister Penny Mordaunt tar över posten som försvarsminister efter Gavin Williamson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer