Tidigare CIA-anställd döms till 19 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd vid CIA har dömts till ett långt fängelsestraff för att ha konspirerat med kinesiska spioner med syftet att läcka försvarshemligheter till regimen i Peking. Därmed blir han den tredje kinesiska spionen som dömts i USA på mindre än ett år.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen MSNBC har mannen, som dömts till 19 år i fängelse, arbetat för Central Intelligence Agency i totalt 13 år.

Mannen, som är 55 år, har bland annat tjänstgjort i Kina och det är där, i staden Shenzhen, han ska ha träffat två kinesiska agenter som erbjöd sig att ”ta hand om honom för resten av livet” om han började läcka CIA-hemligheter. Totalt ska han ha fått 840 000 dollar enligt åklagarna.

Många detaljer i fallet är fortfarande mystiska. Klart är dock att FBI hittade flera mycket komprometterande uppgifter rörande bland annat identiteterna på flera CIA-agenter samt en hemlig operation vid gripandet, något som får tankarna att gå till kontraspionage.

Enligt MSNBC är 55-åringen den tredje personen som dömts för att ha spionerat på USA för Kinas räkning på mindre än ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.