Tidigare hemligstämplad video: Här släpps ”Tsarbomben”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan släppte ryska myndigheter en 30 minuter lång video filmad den 30 oktober 1961 på ön Severnyj i Barentshav. I videoklippen visas detonationen av Tsarbomben, den största vätebomben som någonsin detonerat.

Den Sovjetiska Tsarbomben på 50 megaton, var betydligt större än atombomberna “Little boy” och “Fat man” som fälldes av amerikanarna över Japan under andra världskriget. De bomber som fälldes över Hiroshima och Nagasaki var på 15 respektive 21 kiloton. Enligt uppgifter i New York Times innebär det att Tsarbomben var cirka 3333 gånger så destruktiv som den atombomb som släpptes i Hiroshima. Sovjetunionens bomb var också flera gånger kraftigare än den bomb på 15 megaton som USA testade i närheten av Marshallöarna 1954. 

Benämningen Tsarbomb myntades först i väst, men kom senare att bli ett begrepp även i Sovjetunionen. Nikita Chrusjtjov som var Sovjetunionens ledare mellan 1953 till 1964 var den som gav order om att testet skulle utföras. 

Aldrig tänkt att användas i krig

Experter menar att bombtypen egentligen inte var tänkt som ett vapen för krigföring, vilket stöds av att bomben inte heller senare producerades för den sovjetiska armén. De menar att sprängningen av Tsarbomben istället ska ses som en maktdemonstration från öst, i tävling om vilken supermakt som kunde framställa den största bomben. Ett lopp som i och med Tsarbomben vanns av Sovjetunionen. 

Efter att vätebomben detonerat utvecklades ett svampmoln som enligt uppgifter ska ha varit 64 kilometer högt, och mellan 30-40 kilometer brett. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.