Jakup Krasniqi i februari 1999 när han var talesperson för Kosovos Befrielsearmé, UCK. Foto: Alban Bujari /EPA

Tidigare talman i Kosovo gripen för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Jakup Krasniqi greps på onsdagen i sitt hem utanför Kosovos huvudstad Pristina.

Krasniqi misstänks för krigsbrott begångna under Kosovokriget 1998-99.

Jakup Krasniqi, 69 år, var mellan åren 2007 och 2014 talman i Kosovos parlament. Han har även i två korta perioder, under 2010-2011, innehaft ämbetet som landets president.

Krasniqi var i kriget talesperson för Kosovos befrielsearmé och är nu misstänkt för krigsbrott och brott mot mänskligheten, meddelade den specialdomstol i Haag som utreder brott begångna under Kosovokriget.

Inga fler detaljer om åtalet har presenterats.

– Vi förväntar oss att en förhandling i domstolen planeras in väldigt snart, säger Krasniqis advokat Valon Hasini till AP.

Flera misstänkta för krigsbrott

Krigstribunalen i Haag under det senaste året riktat misstankar om krigsbrott mot flera högt uppsatta politiker i Kosovo. Under 2020 har flera personer, där i bland landets president Hashim Thaci, gripits misstänkta för brott under kriget mot Serbien i slutet på 1990-talet.

Kosovo utropade självständighet 2008 men har aldrig erkänts av Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.