Tidslinje: Det här har hänt efter mordet på Samuel Paty

Uppdaterad
Publicerad

Efter det brutala mordet på den franske läraren Samuel Paty, 47, har president Macron markerat hårt mot radikal islamism vilket lett till ett diplomatiskt bråk med Turkiet.

På torsdagsmorgonen knivhöggs tre människor till döds i ett terrordåd i Nice. Några timmar senare attackeras en vakt vid det franska konsulatet i Jidda i Saudiarbien.

16 OKTOBER

Vid 17-tiden larmas polis om en knivattack i Parisförorten Conflans Sainte-Honorine. Geografi- och historielärare Samuel Paty, 47, är på väg hem från jobbet när han attackeras. Enligt fransk polis skär gärningsmannen halsen av honom.

Den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig man från Tjetjenien, skjuts till döds.

Paty ska ha dödshotats efter att han visat karikatyrer av profeten Muhammed under en lektion. Franrike, med president Macron i spetsen, fördömer mordet och människor går ut på gatorna och demonstrerar för yttrandefrihet.

Macron utlovar hårdare tag mot islamistisk extremism och finansministern vill att finansieringen av islamistiska organisationer ska granskas.

20 OKTOBER

Redan i början av oktober sa Macron att ”islam är en religion i kris”. Efter lärarmordet uttalar han sig flera gånger kring hur Frankrike ska ta itu med vad han kallar ”islamistisk separatism”.

– Våra medborgare måste skyddas. Medborgare vars religion är islam, måste skyddas mot det onda som är ”radikal islam”.

– Islamister vill åt vår framtid.

24 OKTOBER

Efter Macrons utspel går Turkiets president Erdogan ut och öppet kritiserar den franske presidenten för hur han uttalar sig om islam.

Bland annat säger han att Macron behöver ett psyktest, vilket får Frankrike att kalla hem sin ambassadör i Turkiet.

25 OKTOBER

Efter Macrons markeringar mot radikal islamism svarar Jordanien samt gulfstaterna Kuwait och Qatar med bojkott av franska produkter.

Dagen efter uppmanar Turkiets president Erdogan sina invånare att bojkotta varor från Frankrike.

29 OKTOBER

Vid nio-tiden på morgonen går en ensam gärningsman till attack med kniv mot flera personer vid katedralen Notre Dame i Nice. Tre personer dödas, en man och två kvinnor. Gärningsmannen, en Tunisier i 21-årsåldern, sköts av polis och fördes svårt skadad till sjukhus.

Macron kallar händelsen för terrordåd och har höjt terrorhotsnivån till högsta möjliga. Flera länder fördömer dådet, bland annat Turkiet.

Antiterroråklagare Jean-Francois Ricard leder utredningen och betecknar attacken som ett terrordåd.

Några timmar efter knivdådet i Nice attackeras en vakt vid det franska konsulatet i Jidda i Saudiarbien. Gärningsmannen grips på platsen. Vaktens skador ska inte vara livshotande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.