Oskiljaktiga vänner – geten Timur och tigern Amur. Foto: TT

Tiger skulle äta get – blev bästisar

Uppdaterad
Publicerad

Geten Timur skulle bli middagsmat åt den sibiriska tigern Amur. Men parkens konung vägrade äta upp geten, och istället blev de goda vänner. – Geten har visat karaktär och mod, säger djurparkschefen Dmitrij Mezetsev.

I tre år har Amur ätit getter, får och kaniner två gånger i veckan. Personalen på djurparken i den ryska fjärran östern blev därför förvånad när de upptäckte att Timur fortfarande var vid liv, efter att ha släppts in i buren för att bli middagsmat åt den stora tigern.

– Han var hungrig, men åt honom inte. På fyra dagar. Det är helt otroligt, säger parkens chef Dmitrij Mezetsev till BBC.

”Geten har visat karaktär och mod”

De två djuren har levt, och lekt, sida vid sida i över en månad. Enligt Mezetsev handlar det om vänskap. Nu kallar djurparkspersonalen geten för ”Timur den modige”.

Även nätterna spenderar de tillsammans. Timur har ett eget vindskydd att sova i, men väljer istället att ligga nära tigern. Om Timur går därifrån ryter Amur till, och geten kommer tillbaka.

– Tigern skulle kunna äta Timur på några sekunder. Han har haft en miljon chanser. Men geten har visat karaktär och mod, och tigern respekterar det.

Äter inte längre getter

Amurs meny har förändrats sedan hans nya vän kom in i bilden, han får inte längre getter till middag – av respekt för Timur.

– Människor ser det här och blir förbluffade. Vi människor slåss, lurar och dödar varandra. Men se på det här, de är ett föredöme för mänskligheten, säger djurparkschefen.

Den osannolika vänskapen har också förvandlats till en populär dokusåpa. Djurparken har installerat kameror och Timur och Amurs eskapader sänds nu direkt på nätet. Dessutom har duon ett instragram-konto med omkring 7.000 följare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer