Tigerhanne dödade hona på Londons zoo

Uppdaterad
Publicerad

En tigerhona av den hotade arten Sumatratiger dödades av en hanne vid försök till parning vid Londons zoo. Den ovanliga händelsen har väckt en debatt om djurparkernas ansvar för avel av hotade djur.

Tigerhannen Asim var efterlängtad på Londons zoo. Han fraktades i en specialgjord låda från Ree Park Safari i Danmark för att para sig med den tioåriga honan Melati. De tillhör den hotade arten Sumatratigrar. Eftersom det bara finns omkring 400 kvar på Sumatra i Indonesien var förhoppningen stor om framgångrik parning med nya ungar som följd.

Förhoppningar om avel

”Asim är en stilig, självsäker tiger som är känd för att vara kärleksfull mot damerna. Vi hoppas att han blir den perfekta partnern för vår vackra Melati”, skrev London Zoo i ett pressmeddelande.

De två djuren fick bekanta sig i två veckor på varsin sida av stängslet. Djurskötarna såg goda tecken på att tigrarna var intresserade av varandra. På fredagen fattades beslutet att de skulle få träffas på riktigt, utan staket. Men innan någon hann ingripa kastade tigerhannen sig över honan och bet ihjäl henne.

Lyckades inte avvärja

Personalen försökte avleda djuren med brandsläckare och höga ljud men det var för sent. Honan gick inte att rädda. Bedövningspilar hade inte hjälpt. Det hade tagit för lång tid för dem att verka, enligt ett uttalande från djurparken.

Ola Jennersten, tigersexpert på Världsnaturfonden, är just nu i Indien och studerar tigrar.

– Det är känt att tigerhannar kan döda ungar som en tigerhona har med en annan hanne. Det kan man förklara med att hannen vill sprida sina egna gener. Även tigrar måste gilla varandra för att det ska funka. Det är ovanligt att de dödar en hona, säger Ola Jennersten till SVT Nyheter.

Sumatratigern Keisha har fått en unge för ett år sedan efter försök i tre djurparker att hitta en partner åt henne. Foto: Parken Zoo

På Parken Zoo i Eskilstuna har man fyra Sumatratigrar. Honan Keisha fick en unge för knappt ett år sedan. Hon fick transporteras till tre olika djurparker innan en relation med en hanne fungerade.

– Det är normalt att hannarna vill visa dominans, och det händer att det går fel. Det kan vara individens karaktär som kan påverka, säger Anita Burkevica, veterinär och djurparkschef på Parken Zoo i Eskilstuna.

Kan det aggressiva beteendet bero på att djuren är inspärrade i en djurpark?

-  I det vilda observeras liknande beteende. Djurparkerna är viktiga för att bevara hotade arter. Annars hade många arter varit utrotade i dag, säger Anita Burkevica.

Anita Burkevica är chef för Parken Zoo i Eskilstuna där man har ringsvanslemurer och Sumatratigrar. Foto: Privat

Parken i Eskilstuna är i ständig kontakt med London Zoo där expertisen kring avelsarbetet finns. Man är noga med att matcha generna hos tigrarna för att öka antalet. Det görs stora insatser på många håll i världen för att rädda hotade arter.

– Är det inte mindre risk med insemination?

– Där arten är hotad är det viktigt att sperma samlas så den genetiska variationen garanteras. Men där det finns levande djur är det bättre för djurens välfärd att de får para sig naturligt, säger Anita Burkevica.

Många har reagerat och undrat om dödsfallet i London hade kunnat undvikas. Den ansvariga ledningen försöker förklara händelseförloppet på sin hemsida. De hävdar att beteendet var onormalt. En bild till tigerhonan Melatis minne visar den stora sorg som parkens anställda känner.

På hemsidan för London Zoo har man publicerat en bild till minne av den dödade tigerhonan Melati. Foto: London Zoo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.