Tigraykonflikten ökar i intensitet – 25 000 på flykt

Publicerad

Striderna i norra Etiopien ser ut att eskalera. Uppemot 25 000 människor ska ha flytt över gränsen till Sudan, samtidigt som TPLF hävdar att raketer skjutits in i grannlandet Eritreas huvudstad.

– Om grannländerna dras in så blir det problem för hela regionen, säger konfliktforskaren Redie Bereketeab till SVT Nyheter.

I snart två veckor har våldsamma strider pågått mellan etiopiska regeringstrupper och regionala styrkor i området Tigray. Båda sidor skyller en våldsamma utvecklingen på varandra. Hundratals har dödats och det förekommer rapporter om krigsbrott och massakrer, enligt FN.

I helgen påstod Debretsion Gebremichael, ledare för Folkets befrielsearme i Tigray (TPLF), att de regionala styrkorna avfyrat raketer mot Eritreas huvudstad Asmara. Detta då TPLF hävdar att eritreanska styrkor blandat sig i konflikten, något som förnekas av både Etiopien och Eritrea.

Eritrea har inte bekräftat den påstådda attacken mot huvudstaden, men enligt uppgifter så ska åtminstone en raket ha slagit ner nära landets informationsdepartement, skriver AP.

”Kan kämpa vidare”

På måndagen kom uppgifter om att regeringsstykor avancerat och tagit orten Alamata, skriver TT.

Enligt Redie Bereketeab, senior forskare med inriktning på Afrikas horn vid Nordiska Afrikainstitutet, så kan konflikten pågå en längre tid framöver.

– Så länge TPLF inte har kapitulerat så kommer kriget att fortsätta. Som det ser ut just nu så har den federala armén erövrat flera städer och byar och den enda som är kvar är Tigrays huvustad, säger Redie Bereketeab.

– De hävdar att de kommer att ta den inom några dagar. Det blir då slutet för TPLF som den styrande makten i Tigray. Men det är inte säkert att kriget slutar där, de kan kämpa vidare som en gerillarörelse.

Tusentals på flykt

Mer än 20 000 personer ska ha flytt över gränsen till Sudan från Tigray, många av dem barn, enligt FN och sudanesiska medier. I förra veckan rapporterade UNHCR både om matbrist och begränsade möjligheter till sjukvård i gränsområdet.

Ugandas president ska ha träffat Etiopiens premiärminister och uppmanat till samtal mellan de stridande, rapporterar Reuters. Enligt honom så skadar konfliken hela den afrikanska kontinentens rykte. Enligt obekräftade uppgifter så kan Uganda ta på sig rollen som medlare mellan parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.