Codognos vädjan till EU: ”Finns det en gemenskap behövs den nu”

Publicerad

Italienarnas förtroende för EU har rasat under coronapandemin. Många känner sig lämnade i sticket, inte minst i hårdast drabbade regionen Lombardiet. SVT:s Christoffer Wendick återvände till staden Codogno.

Codogno var första platsen i Europa att sättas i strikt karantän.

Nu har stadens marknad öppnat igen och runt stånden samlas människor iklädda munskydd. 

Coronapandemin

– Det här väcker verkligen starka känslor inombords. En blandning av känslor... Lycka, sorg över det som har hänt och rädsla för vad som kan hända, säger Codognos borgmästare Francesco Passerini.

Biltvätt för människor

För att träffa stadens borgmästare behöver SVT:s reporter gå igenom en slags biltvätt, för människor, med desinficering.

Nedstängningen har drabbat staden hårt och nu vädjar man om hjälp från EU.

– Om man inte ingriper i det här läget är det svårt att tala om europeisk solidaitet. Finns det en gemenskap, så är det nu den behövs, och vi behöver mer än lån, säger Francesco Passerini.

”Inte sett mycket solidaritet”

Sveriges linje har hela tiden varit att EU ska låna ut pengar, inte ge bidrag.

Och statsminister Stefan Löfven ställer sig kritisk till att den återhämtningsfond på 750 miljarder euro som EU-kommissionen presenterade under onsdagen. Genom den är tanken att drabbade länder även ska kunna söka bidrag.

Giada Amoruso, som jobbar på marknaden i Codogno, är inte nöjd med stödet från EU hittills.

– Under den här perioden har vi inte sett mycket solidaritet. Vi har fått klara oss själva. I synnerhet Codogno har fått klara sig utan hjälp. I kristider blir det kanske så att man sätter sig själv och sitt land först. Det kan man väl förstå, men det är ändå sorgligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet