Christian Catomeris och Lampedusabon Giovanni Bonnino. Foto: SVT

Tillbaka till Lampedusa: En historia jag aldrig hann berätta

Uppdaterad
Publicerad
Giovanni brukade köra oss. Giovanni var bilmekaniker på ön Lampedusa, flyktingön mellan Afrika och Sicilien dit vi gjorde många turer under min tid som Europakorrespondent (2010-2014).

Vi skyndade mellan våra jobb som alltid handlade om de dramatiska skeden som ägde rum på ön och vid dess farvatten.

Vi kom till överfyllda flyktingläger dit tusentals tunisiska ungdomar anlände efter revolutionen i Tunisien 2011 och vi mötte överlevande eritreaner och somalier från en av de mest fruktansvärda flyktingkatastrofer som ägt rum utanför Lampedusas kust, den som ägde rum den 3 oktober 2013 då närmare 400 båtflyktingar omkom.

”Öborna förtjänar ett fredspris”

Medan vi hastade mellan intervjuerna berättade Giovanni om varför dörren stod öppen till hans systers semesterlägenhet: för att ”dom” skulle kunna gå in dit om de behövde vila och ta sig en dusch, ”dom”, det vill säga flyktingarna.

Och så presenterade han oss för snickaren Francesco som i förtvivlan över tystnaden kring dödsfallen utanför öns kust, börjat tillverka små kors av träet från flyktingbåtarna.

Vi fick se kyrkogården, där den pensionerade kyrkogårdsvaktmästaren visade oss den lilla plätt han ordnat på sin fritid för de döda flyktingarna. Och så fick vi träffa öns enda lokalpolis vars familj tagit sig an åtskilliga av dem som kommit på de överfulla flyktingbåtarna.

En italiensk författare föreslog att man skulle ge Lampedusaborna Nobels fredspris på grund av den generositet som visats mot dem som med jämna mellanrum ”invaderade” deras ö.

Påven Franciscus valde att göra sin första resa just till Lampedusa, och förrättade en mässa på ett altare ihopsnickrat av snickaren Francesco med hjälp av trä från flyktingbåtarna.

Första anhalten mot ett bättre liv

I ”Tillbaka till Lampedusa” ville jag berätta om något jag aldrig hann berätta om under min tid som korrespondent. Jag ville även besöka de platser i Tunisien där ungdomar och anhöriga har ögonen vända mot norr och där ön Lampedusa blivit ett begrepp, en första anhalt mot ett bättre liv för vissa, eller en grav för dem som inte klarat resan och för deras anhöriga.

”Tillbaka till Lampedusa”

Visa

Sänds på SVT1 onsdag 3 jun 2015 kl 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet