Ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj framhåller att polisräderna mot hans stab är politiskt motiverade. Foto: TT/Reuters

Masstillslag mot rysk opposition efter maktpartiets valflopp

Publicerad

Rysk polis har gjort stora tillslag mot oppositionella i en rad städer. Skälet uppges vara en utredning mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs stiftelse – men oppositionen framhåller att det är hämnd för dess ”smarta” valstrategi.

Ryska myndigheter har tidigt på torsdagen slagit till mot minst 150 av oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs anhängare runtom i landet, enligt ryska oppositionella aktivister.

Det är den tredje vågen av tillslag bara under den gångna veckan, enligt The Moscow Times. Tillslagen har sagts vara del i pågående utredningar om upplopp under sommarens protester mot regeringen – men även del i den pengatvättsutredning mot Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK som inleddes i augusti.

Flopp i Moskva för maktpartiet

”Vi har inte upplevt massiva tillslag mot FBK och regionala kontor på detta sätt tidigare”, skriver Navalnyjs taleskvinna Kira Jarmysj på Twitter.

Navalnyj skriver att tillslagen är en följd av de framgångar oppositionen skördade i lokalvalen i söndags, framför allt på maktpartiet Enade Rysslands bekostnad.

Navalnyjs läger nyttjade i valet den strategi de kallar ”smart röstning”. Den innebar att väljare kunnat få hjälp att taktikrösta för att besegra Enade Rysslands kandidater.

I Moskva tappade Enade Ryssland en tredjedel av sina platser i stadsdelsfullmäktige, en kalldusch för ett parti som har dominerat rysk politik under nästan hela 2000-talet men som på senare tid blivit alltmer impopulärt.

Pinsamma korruptionsanklagelser

Stiftelsen FBK har å sin sida i åratal förargat medlemmar ur den ryska makteliten med avslöjanden om överdådig livsstil och korruptionsanklagelser mot högt uppsatta politiker och tjänstemän.

Många kandidater i lokalvalen var knutna till Navalnyj och hans stiftelse men han själv ställde inte upp. Navalnyj har tidigare kandiderat i bland annat president- och borgmästarval. Han stoppades från att ställa upp i presidentvalet 2018 på grund av en ekobrotts-dom som enligt honom var politiskt motiverad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer