Tio gripna i Frankrike – ska ha planerat terrordåd mot muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har gripits runtom i Frankrike misstänkta för planering av terroristbrott riktat mot muslimer. Samtliga gripna kopplas till den radikala extremhögern i landet, rapporterar flera franska medier.

Natten mot söndag slog fransk antiterrorist-styrkor till. Gripandena av totalt tio personer genomfördes runtom i hela republiken, bland annat i Parisregionen och södra delarna av ön Korsika.

De gripna, som är i åldrarna 32 till 69 år, har haft planer på ”ett våldsamt projekt med otydliga gränser riktat mot personer med muslimsk tro”, uppger en källa som står nära utredningen till tidningen Le Parisien.

Samtliga gripna kopplas till vad franska medier beskriver som ”fransk ultraradikal höger”, och enligt France 2 rör det sig om en mindre grupp.

Bland de gripna finns en 65-årig före detta polischef, hemmahörande i departementet Charente-Maritime i västra Frankrike, rapporterar Le Parisien. Han har enligt tidningen uttryckt en vilja att bedriva en mer aktiv och offensiv kamp mot det som han menar är en islamistisk fara i landet.

Gruppen ska ha försökt tillförskansa sig vapen, rapporterar flera franska medier. Franska underrättelsetjänsten DSGI, som inledde utredningen i april förra året, har kunnat konstatera att gruppen förfogar över hemmagjorda granater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.