Demonstranter i staden Rangoon. Foto: TT

Polis bröt upp demonstration i Myanmar – skottlossning har hörts

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals slöt upp i demonstrationer mot militärjuntan i Myanmar under lördagen – och protesterna har fortsatt in på söndagen.

I  staden Myawaddy har polisen under dagen upplöst en protest där hundratals demonstranter krävde att den fängslade politiska ledaren Aung San Suu Kyi ska släppas – enligt Reuters så har skott avlossats under ingripandet.

Reuters, som har tagit del av en livevideo som sändes på Facebook, skriver att klippet visar hur beväpnad polis rusade mot folkmassan i Myawaddy för att skingra dem.

I videon hörs även ljudet av skott som avlossas, enligt nyhetsbyrån. Vilken ammunition det rör sig om och vem eller vilka som har avfyrat skotten är oklart, likaså huruvida någon har skadats eller omkommit.

Flera demonstrationer under helgen

I början av veckan grep militären flera civila ledare och satte dem i husarrest, bland dem Aung San Suu Kyi och president Win Myint.

Protesterna nära universitetet i Yangon har sedan dess växt sig allt större. Detta trots att internet stängts ned med syfte att bromsa kritiken mot militärens kupp. Även i storstaden Mandalay bröt protester ut.

Gav mat och vatten

Åskådare gav mat och vatten till demonstrationsdeltagarna under lördagens protester, och många höll upp tre fingrar i luften i en protestgest. Kravallpolis blockerade samtidigt vägar och placerade ut vattenkanoner.

Tusentals demonstranter marscherade till stadshuset i Yangons centrala delar. De bar bilder på Aung San Suu Kyi och Win Myint, och framförde krav på att de ska släppas.

Slag mot kastruller

På många håll har det hörts ljud av slag mot krukor och kastruller, vilket traditionellt förknippas med att utrota ondska.

Aung San Suu Kyi har inte synts till offentligt efter kuppen, men enligt en talesperson för hennes parti sitter hon i husarrest och mår under omständigheterna bra.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att organisationens särskilda sändebud till landet tagit en ”första kontakt” med militären med en uppmaning att återföra makten till den civila regeringen.

Sociala medier nedstängt

Facebook, som är ett av landets mest använda kommunikationsnätverk, är nedstängt. Där har ett forum för civil olydnad växt fram på kort tid med uppmaningar till strejker. På lördagen bekräftade Twitter att dess tjänst i likhet med flera andra sociala medier stängts ner.

Norska teleoperatören Telenor uppger att bolaget följt en order om att stänga ned hela landets mobildatanät.

”Vi har anställda på plats och vår högsta prioritet är att trygga deras säkerhet”, skriver bolaget i ett uttalande.

Militärkuppen i Myanmar har mötts med kraftiga fördömanden från stora delar av omvärlden, däribland USA, EU och FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.