Tiotusentals rumäner i protest mot regeringen

Publicerad

Tusentals rumäner gick på fredagen ut på gatorna för att kräva att landets socialdemokratiska regering avgår och utlyser nyval.

Demonstranterna skanderade ”tjuvar”, ”avgå” och ”rättvisa inte korruption” framför regeringsbyggnaden i Bukarest i protest mot vad de menar är ett korrupt styre, för låga löner och regeringens försök att försvaga domstolsväsendet.

Uppemot 100 000 människor deltog i protesterna som ska ha organiserats, och till stor del bestått av, rumäner som arbetar utomlands och som återvände till hemlandet just för att visa sitt missnöje med regeringen.

– Nästan hela offentliga sektorn är dysfunktionell. Den måste förändras helt och ersättas med kapabla människor. Jag vill att de styrande politikerna byter plats med oss, arbetar som vi gör och ser hur det är, säger 27-årige byggarbetaren Mihai Podut, som lämnade landet 2014 för att arbeta i Frankrike och Tyskland, till nyhetsbyrån Reuters.

Stenar mot polisen och tårgas mot demonstranter

Tumult utbröt när ett par av demonstranterna försökte bryta sig genom polisens avspärrningar vilket fick polisen att svara med tårgas och vattenkanoner.

450 människor har fått uppsöka vård, bland annat för att ha andats in gasen, och omkring ett dussin poliser har fått skador av flaskor och gatusten som kastats mot dem.

– Vi vill inte att vårt land ska styras av tjuvar som stoppar pengar i egna fickor. Om inget ändras, vad finns det då för framtid för vår son, säger 43-åriga Georgeta Anghel som bott i Spanien i 14 år, till nyhetsbyrån AP.

President Klaus Iohannis fördömde på fredagskvällen ”det oproportionerliga” våldet mot demonstranterna i ett inlägg på sociala medier och lovade kräva en förklaring av inrikesministern.

Den socialdemokratiska regeringen har suttit vid makten sedan 2016. Demonstrationer mot regeringen pågick samtidigt i flera andra rumänska städer.

Fyra miljoner rumäner – omkring en fjärdedel av befolkningen – beräknas arbeta utomlands, främst i Spanien och Italien, enligt Al Jazeera Balkans. Under 2017 skickade de hem 4,3 miljarder euro, det vill säga 2,5 procent av landets BNP, rapporterar tv-kanalen.

Den socialdemokratiska regeringen valdes 2016. Valdeltagandet låg på 39,5 procent. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer