En demonstrant gör trefingershälsningen, som hämtats från filmtrilogin Hungerspelen, under lördagens protest i Bangkok. Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Tiotusentals i protest mot Thailands regering: ”Länge leve folket”

Uppdaterad
Publicerad

Regimkritiska thailändare har det senaste dygnet visat sitt missnöje med landets politiska styre och kungahus. På söndagen deltog tiotusentals människor i vad som beskrivs som de största protesterna sedan nuvarande premiärministern tog makten i en kupp 2014.

Demonstranterna hindrades från att ta sig hela vägen till det kungliga palatset i huvudstaden Bangkok, men en protestledare uppger att de lyckats med sitt främsta mål med marschen – att lämna över ett brev, med adress kung Maha Vajiralongkorn, till polisen där de presenterar sina krav.

– Att vi har visat att vanliga människor som oss kan lämna över ett brev till kungen är den största segern på två dagar, säger aktivisten Parit Chiwarak enligt nyhetsbyrån Reuters.

Satte upp plakett

Demonstranterna kräver bland annat att premiärminister Prayuth Chan-Ocha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, avgår och att en ny grundlag skrivs, i vilken kungen och den till synes oantastliga monarkins makt begränsas.

Tidigare under söndagsmorgonen placerade demonstranterna en plakett, med budskapet att Thailand tillhör folket och inte kungahuset, på Sanam Luang-torget mittemot det kungliga palatset.

Plaketten är snarlik den som tidigare fanns på samma plats och som sattes upp till minnet av avskaffandet av absolut monarki 1932. Den plaketten togs bort när kung Maha Vajiralongkorn 2017 intog tronen.

Största demonstrationen sedan 2014

I den största demonstrationen sedan kuppen 2014 samlades på lördagskvällen tiotusentals människor i huvudstaden för att protestera mot både den politiska makten och kungahuset. Tusentals demonstranter valde sedan att övernatta på Sanam Luang-torget.

Polisen har hållit sig borta från området och har under natten och morgonen inte ingripit mot demonstranterna.

Protester i månader

Under sommarmånaderna organiserades regeringskritiska demonstrationer av studentledda grupperingar så gott som dagligen. De har krävt utökad demokrati, en omskriven grundlag och nyval. Demonstranterna kräver även större insyn i kungahusets räkenskaper, avskaffandet av den rigida kungliga ärekränkningslagstiftningen och att kungen inte ska ha något inflytande över politiken.

Att kritisera kungahuset har länge varit tabu i Thailand även bland oppositionella.

Premiärminister Prayuth Chan-Ocha har kallat kraven ”oacceptabla” för en ”majoritet” av thailändarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.