En hund som utsatts för djurtrafficking får återhämta sig på djurhärbärge. Foto: SVT

Tjänar miljarder på smuggling av hundvalpar

Illegal handel med husdjur som hundar och katter har blivit en lukrativ bransch som uppskattas omsätta uppemot fem miljarder kronor per år. Nu vill EU lagstifta om att varje land ska vara skyldigt att upprätta register över alla djur så det ska bli möjligt att spåra deras ursprung.

När boxern Lolo kom till djurhärbärget var hon kraftigt undernärd och kunde knappt röra sig.

Ägaren hade tröttnat på henne och försökt göra sig av med hunden. Men tack vare att hon var märkt kunde ägaren spåras.

Nu vill EU-parlamentet att alla EU-länder ska införa obligatorisk märkning, som redan är ett krav i bland andra Belgien och Sverige.

Stora pengar för kriminella

Den konservativa tyska EU-parlamentarikern Renate Sommer (CDU) uppskattar att den illegala handeln med djur omsätter upp till fem miljarder kronor per år.

– Man bedömer att trafficking av hundvalpar är den tredje mest inkomstbringande av alla illegala varor, direkt efter handeln med droger och vapen, säger Renate Sommer till SVT Nyheter.

Låga straff

Ligorna riskerar låga straff, i jämförelse med straffen för att smuggla vapen eller narkotika, och de ekonomiska vinsterna är stora.

– Hunduppfödarna och smugglarna använder sig av bedrägeri. Smugglarna utfärdar falska tillstånd för husdjuren, djuren är normalt sett inte vaccinerade, de är alldeles för unga. En stor del av dem blir väldigt sjuka eftersom de inte är vaccinerade och dör efter väldigt kort tid, säger Renate Sommer.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer