Tjernobyl växer igen

När SVT:s Mitt i naturen besöker Tjernobyl 31 år efter kärnkraftsolyckan har naturen tagit över både gymnastiksalar, nöjesfält och torg.

– Det är som science fiction, säger Mitt i naturens programledare Anders Lundin, när han besöker staden Prypjat.

Prypjat ligger några kilometer från kärnkraftverket, i nuvarande Ukraina, och var fram till den 26 april 1986 en stad av Sundsvalls storlek. Men efter en massiv evakuering låg staden plötsligt öde, och kommer troligtvis aldrig att befolkas igen.

Totalt evakuerades över 300.000 människor från området närmast den havererade kärnkraftsreaktorn.

Utan människans underhåll tar naturen över och betong och byggnader kan inte hindra naturen från att återerövra marken som den en gång härskat över.

Upplev känslan av en stad som tagits över av naturen – i klippet ovan.

MISSA INTE: Vildhästen som funnit en fristad i Tjernobyl

LÄS OCKSÅ: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet i Sverige – 31 år efter Tjernobyl

Mitt i naturen om Tjernobyl

Visa

Premiär den 5 oktober 20:00 i SVT – och i SVT Play 

Den stängda säkerhetszonen runt det gamla kärnkraftverket i Tjernobyl har förvandlats till en vildmark efter olyckan 1986. I höstens första avsnitt besöker Anders Lundin området och får uppleva något utöver det vanliga. Djur och natur har tagit över, blommor och träd har trängt upp genom asfalt och betong. Vargar och vildhästar trivs numera i Tjernobyl.

I Sverige väntas cesiumhalterna i vildsvin öka i framtiden när djuret sprider sig upp längs norrlandskusten. Linda Olofsson tar reda på varför och får veta mer om ett av Sveriges mest omdebatterade vilt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer