Tjuvjakten på elefanter och noshörningar är värre än någonsin. Foto: TT

”Tjuvjakten är värre än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Slakten på elefanter och noshörningar når nya rekordnivåer.

I sin jakt på de fridlysta djuren använder sig den organiserade brottsligheten av alltmer raffinerade vapen.

Militärhelikoptrar och vapen med utrustning för mörkerseende är några av de komponenter som illustrerar hur en redan ojämn kamp blir mer utstuderad. Den organiserade brottsligheten har fått smak på vad elfenben och noshörningshorn kan inbringa, kilopriserna på den svarta marknaden kan vara långt högre än för guld eller kokain.

– Tjuvjakten är värre än någonsin, säger Allan Carlson vid Världsnaturfonden (WWF), till TT.

I Sydafrika har rekordmånga noshörningar dödats under 2013 och forskarna räknar med att omkring 1 000 djur får sätta livet till under året, att jämföra med förra årets 668.

Sammanlagt har omkring 30 000 elefanter har dödats i de länder där djuren hör hemma.

– I Afrika finns elefanter i ett 30-tal länder i dag. Gör vi ingenting nu så kommer det finnas kvar elefanter i ungefär fem länder inom tio år, säger Allan Carlson, som är Världsnaturfondens naturvårds- och Afrikaexpert.

Tyst jakt

Så sent som 2007 var läget för noshörningarna ett helt annat. Endast 13 djur dödades i Sydafrika, där de flesta noshörningar finns. Sedan ökade köpkraften och efterfrågan kraftigt i asiatiska länder som Kina och Vietnam, och exempelvis malt noshörningshorn i drinken blev ett sätt för de nyrika att sätta guldkant på tillvaron och, inte minst, demonstrera sitt överflöd.

– I samband med den ökade efterfrågan kliver de kriminella nätverken in, som ju redan har infrastrukturen för handel med vapen, diamanter, kobolt och liknande ”blodsmineraler”, säger Allan Carlson.

Naturvårdare och forskare har lagt märke till hur den ”tysta jakten” blir allt vanligare.

– Man flyger upp med helikoptrar nattetid när inga turister och parkvakter ser. Man använder militära kikare och bedövningsvapen som har mörkerseende, skickar gps-koordinaterna så att någon på marken kan skära av hornet eller betarna – det hela sker väldigt snabbt.

Kan påverka

Personalen vid parker och reservat försöker skydda sina djur så gott de kan, men så länge den stora efterfrågan finns fortsätter jakten.

Att framstående kineser som skådespelerskan Li Bingbing och basketstjärnan Yao Ming själva har varit på plats och med egna ögon sett elefanter med avhuggna huvuden och mött de föräldralösa ungarna har stor betydelse, tror Allan Carlson:

– När de sedan med tårar i ögonen har berättat om detta på hemmaplan, har det fått många att reagera i Kina. Jag tror framför allt att den yngre generationen går att påverka

Tjuvjakt

 * Tjuvjägare dödar rekordmånga noshörningar i Sydafrika. Antalet tjuvskjutna noshörningar beräknas passera 1 000 under 2013.

 * Under 2012 dödades totalt sett 668 noshörningar i Sydafrika, som är hem för 80 procent av världens omkring 25 000 noshörningar. Antalet noshörningar som dör eller dödas överstiger nu antalet födslar.

 * Malda horn tros i flera asiatiska länder kunna kurera alltifrån baksmälla till cancer. På den svarta marknaden är noshörningshorn dubbelt så mycket värt som guld.

 * Noshörningens horn består av keratin, precis som vårt hår och våra naglar.

 * Omkring 30 000 elefanter dödades förra året. Forskare och naturvårdare befarar att siffran kommer att bli lika hög för 2013.

 * I dag finns omkring 400 000 afrikanska elefanter. I slutet på 70-talet fanns 1,3 miljoner djur.

Källa: Världsnaturfonden, WWF. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.