Så här ser trafikljusen ut. Foto: TT

Tolerans får grönt ljus i Wien

Uppdaterad
Publicerad

I Wien har trafikljus med samkönade par satts upp. Ljusen visar gröna och röda män och kvinnor, och ska uppmuntra till tolerans och ökad trafiksäkerhet.

Wien har installerat nya trafikljus runt om i staden, som i stället för de traditionella streckgubbarna visar röda och gröna samkönade par. Detta som del av en större kampanj som ska främja förståelse och tolerans.

Kommer sitta uppe fram till juni

Trafikljusen kommer att sitta uppe till juni, och under den tiden kommer flera evenemang på temat tolerans att gå av stapeln, däribland the Life Ball, Europas största välgörenhetsgala för Aids och HIV-research. Allt kommer att kulminera i Eurovision Schlagerfestivalen, som förra året vanns av den österrikiska sångaren och dragartisten Conchita Wurst.

Inte alla är positiva till trafikljusen

Fotgängare var generellt sett positiva när de frågades ut om trafikljusen, skriver The Guardian. Men inte alla är positiva; Österrikiska frihetspartiet har anmält stadsfullmäktige Maria Vassilakou, som är ansvarig för trafikfrågor i Wien. Partiet anser att trafikljusen är ett slöseri med skattebetalarnas pengar då de kostat cirka 585.000 kronor att tillverka och montera upp.

De ansvariga i Wien menar dock att ljusen inte bara är till för att rikta ljus mot HBTQ-frågor, utan också för att dra extra uppmärksamhet till trafiken, både bland bilister och fotgängare, och därför bidra till ökad trafiksäkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.