Tolv gripna för ”massmord” i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tolv medlemmar i Ukrainas nu upplösta kravallpolis Berkut har gripits misstänkta för massmord, uppgav en talesman den ukrainska åklagarämbetet i dag.

Över 100 människor dödades, de flesta av dem av krypskyttar, under den månadslånga protesterna mot den dåvarande regeringen och president Viktor Janukovytj.

Under en presskonferens hävdade i dag Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att beskjutningen av demonstranterna skedde under ”direkt ledarskap” från dåvarande president Viktor Janukovytj, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Krimkonflikten

– Den förra regeringen gav order som var kriminella, och en stor mängd människor drabbades, sade Avakov.

Enligt Avakov var den ryska säkerhetstjänsten inblandad i beskjutningen av demonstranterna, rapporterar AFP.

”Flög in sprängämnen”

Chefen för Ukrainas säkerhetstjänst ska vid samma presskonferens ha hävdat att att Ryssland under slutet av februari flög in mängder av sprängämnen till Ukraina.

De båda skyllde tillsammans med överåklagaren dödsskutningarna på säkerhetsstyrkan Berkut.

De tolv som nu gripits sägs tillhöra en specialavdelning inom Berkut kallad ”Svarta enheten”.

Även om Berkut upplösts i Ukraina så kvarstod styrkan på Krim. Den sägs nu ha införlivats med en federal rysk polisstyrka under inrikesdepartementet med bibehållandet av det gamla namnet, som är det ukrainska ordet för kungsörn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet