Norska miljardären Tom Hagen gripen – misstänks för mordet på hustrun

Uppdaterad
Publicerad

Den försvunna miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagens make greps i morse av polis när han var på väg till sitt arbete. Han misstänkts för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru.

– Misstankarna mot Tom Hagen har gradvis stärkts under utredningen, säger utredaren Tommy Brøske.

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sitt hem utanför Oslo den 31 oktober 2018. Hennes make Tom Hagen hittade ett utpressningsbrev i deras hem och fallet utreddes först som en kidnappning. Men efter åtta månader ändrades brottsrubriceringen till mord.

Bland annat verkade det buntband som hittades i huset vara planterat och några livstecken från Anne-Elisabeth Hagen kunde de påstådda kidnapparna aldrig visa upp.

Norsk miljardärsfru försvunnen

– Polisens uppfattning är att det inte har skett någon kidnappning, säger Tommy Brøske på en presskonferens.

I stället menar han att fallet ”präglas av tydlig planlagd vilseledning”.

– Efterhand som andra hypoteser har svikit så har polisens misstankar mot Tom Hagen stärkts.

Kan bli fler gripanden

Polisen är förtegen om såväl motiv och bevisläge men säger att det är den samlade bilden som gjorde att Tom Hagen, en av Norges rikaste personer, i morse greps på väg till sitt arbete.

Nya förhör kommer nu att hållas med honom och flera husrannsakningar genomförs på platser kopplade till honom, bland annat i parets hem utanför Oslo.

Tom Hagen misstänks för mord alternativt medhjälp till mord och polisen utesluter inte att fler gripanden kan göras.

Söker fortfarande efter Anne-Elisabeth

Kroppen har ännu inte hittats och även det arbetet pågår bekräftar polisen. Förra vintern genomfördes dykningar i en sjö nära parets hem men det är oklart vad de letade efter. Enligt polisen gjordes dock inga fynd av intresse.

Begärs häktad

Tom Hagen kommer under onsdagen att begäras häktad i fyra veckor. Han nekar till brott, meddelar hans försvarsadvokat till den norska tidningen VG.

– Han är tagen av situationen, det är det inget tvivel om. Han tycker att det är svårt att bli anklagad för något när han håller fast vid att han inte har gjort något, säger försvarsadvokaten Svein Holden till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norsk miljardärsfru försvunnen

Mer i ämnet