Många turister låste in sig på hotellen till militären kom till platsen. Foto: TT

Tom stod öga mot öga med gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske Tom Richard fann sig öga mot öga med gärningsmannen i Sousse när mannen som sköt ihjäl 38 personer på turistorten sprang in på hotellet där Tom bodde med sin mamma och lillebror.

– Han tittade rakt på mig, jag trodde att jag skulle dö, säger Tom till The Guardian.

22-åringen var på semester med sin mamma, Sam, och 16-årige lillebror och befann sig vid en utomhuspool tillsammans med Sam när de hörde skottlossning från stranden.

Attack mot hotell i Tunisien

– Jag sa till mamma att springa, berättar Tom.

De sprang igenom gården och hotellet tills de träffade på personal som viftade in dem i en korridor där ett tjugotal andra hotellgäster redan befann sig.

Sköt mot golvet

Tom berättar att gärningsmannen kom efter dem, öppnade eld och dödade två personer vid trappan. Enligt Tom pekade gärningsmannen sedan sitt automatvapen mot honom och sköt mot golvet. Tom, Sam, och flera andra hotellgäster fick splitter från marmorgolvet i kroppen, men lyckades ta skydd inne på en toalett.

Gärningsmannen tycks ha lämnat platsen efter att ha skjutit mot golvet.

– Jag vet inte varför han slutade, han kunde ha dödat allihopa, säger Tom Richards.

Fick hjälp av militären

Inne på toaletten la han om sitt och sin mammas sår och hjälpte en ung kvinna som hade fått marmorsplitter i benet. Utanför hörde de skottlossning och jämmer från sårade som skrek att de var döende.

De stannade kvar på toaletten i ungefär en timme innan militären kom och hjälpte dem ut, därefter togs de till sjukhuset.

Toms lillebror, Callum, hade varit uppe på sitt rum när skottlossningen började och klarade sig genom att stanna på övervåningarna.

Familjen är på väg att evakueras till Manchester från Tunisien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet