Under Marine Le Pens tal i Paris på måndagen stormades scenen av en aktivist, som snabbt omhändertogs och fördes ut av säkerhetsvakter. Foto: TT

Toppkandidaterna i franska valet eldade massorna i Paris

Publicerad

Nationella Frontens Marine Le Pen och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron – favoriterna inför första omgången i franska presidentvalet på söndag – har under måndagen hållit valtal i Paris.

– Jag kommer att skydda er. Min första åtgärd som president kommer att bli att återinföra Frankrikes gränser, sade den högerpopulistiske EU-kritikern Marine Le Pen inför 5.000–6.000 anhängare i en konserthall på måndagen.

Under talet stormades scenen av en aktivist, som avbröt talet en kort stund innan hon omhändertogs och fördes ut av säkerhetsvakter.

LÄS MER: Möt 22-årige Le Pen-väljaren Daniel

En liten stund scener klev ytterligare en aktivist upp på en kameraläktare och störde talet, innan även hon fördes bort av vakterna.

Macron: Kommer att vända blad

Samtidigt som Le Pen talade EU-vännen Emmanuel Macron inför cirka 20.000 anhängare i en inomhusarena. Han lovade att jobba för ett mindre byråkratiskt EU som ska skydda både industrins och jordbrukets intressen.

– Vi kommer att vända blad från de senaste 20 åren för vår generation är redo för förändring, sade den 39-årige före detta ekonomi- och finansministern.

Macron och Le Pen tippas vara de två som tar sig vidare till andra omgången den 7 maj.

Medvind även för vänsterns Mélenchon

Också den vänsterradikale EU-kritikern Jean-Luc Mélenchon talade i Paris efter att ha stävat upp i en av kanalerna på en pråm.

SE KLIPPET: Därför ska du bry dig om franska valet

Han nosar nu de två toppkandidaterna i hälarna efter en stark medvind i opinionen den senaste tiden, och han eldade på sina anhängare:

– Här är ni på annandag påsk och lyssnar på en kille på en båt. Det är någonting i luften!

Fillon talade säkerhet i Nice

Även den konservativa högerns kandidat Fillon var under måndagen ute på valturné, och talade inför 5.000 anhängare i sydfranska Nice.

I staden som fortfarande är märkt av sommarens terrordåd, då 86 personer miste livet i ett lastbilsdåd under Frankrikes nationaldagsfirande, kom Fillons tal att först och främst handla om säkerhet.

– Jag vill återställa ordningen, sa han.

Franska valet: Då väljer Frankrike sin president

Visa

23 april: Första omgången av presidentvalet hålls denna söndag. Om ingen kandidat får egen majoritet går de två kandidater som fick mest stöd vidare till en andra omgång två veckor senare.

7 maj: Det andra valet hålls och då avgörs vem som blir nästa president och får styra landet de kommande fem åren.

De fem största kandidaterna:

  • Emmanuel Macron (En Marche)
  • Marine Le Pen (Nationella fronten)
  • François Fillon (Republikanerna)
  • Benoît Hamon (Socialistpartiet)
  • Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet