Producentorganisationen Internationella olivrådet beräknar att Italiens produktion av olivolja kommer att falla med 60 procent. Foto: TT

Torkan och framtiden oroar Sydeuropas bönder

En av de värsta torrperioderna på årtionden slår hårt mot lantbruket i Sydeuropa. I Italien och Spanien förväntas spannmålsproduktionen falla med mer än 60 procent och samtidigt sinar olivoljan. Nu frågar sig kontinentens bönder om klimatförändringarna kommer att göra det omöjligt att försörja sig på yrket.

Torkan i Sydeuropa riskerar att reducera spannmålsproduktionen i Italien och Spanien till de lägsta nivåerna på minst 20 år och förväntas dessutom slå hårt mot ländernas olivodlingar. I Spanien är regionen Kastilien och León, centrum för landets spannmålsodling, extra hårt drabbad. Här förväntas produktionen sjunka med 60–70 procent.

– Det här året var inte dåligt, det var katastrofalt. Jag kan inte minnas ett liknande år sedan 1992 när jag var ett litet barn, säger Joaquín Antonio Pino, spannmålsbonde i staden Ávila.

Enligt Pino har många av hans sädesfält inte ens skördats. Lönekostnaden för att hyra in arbetare skulle överstiga inkomsten som skörden skulle generera.

Olivoljan sinar

Såväl Spanien som Italien är ledande tillverkare av olivolja och torkan kommer att påverka produktionen i bägge länderna, men nedgången förväntas vara djupast i Italien. Producentorganisationen Internationella olivrådet beräknar att landets produktion kommer att falla med 60 procent.

– Det här är första året vi har vattnat plantorna. Det har aldrig behövts tidigare, säger Francesco Sautani, olivbonde i den italienska regionen Umbrien.

LÄS MER: Ovanligt höga temperaturer i Europa

Bevattningen har dock inte förmått avvärja torkans skadeverkningar.

– Det här året förväntar vi oss att producera 50 procent mindre än förra året, säger Sautani.

Osäkra framtidsutsikter

Den italienska jordbruksorganisationen Coldiretti uppskattar att torkan kommer kosta landets bönder över en miljard euro.

– När det fortfarande inte hade regnat när våren anlände förstod vi att skadan redan var skedd, säger Attilio Tocchi som odlar vete i italienska regionen Toscana.

Vetenskapliga rapporter gör gällande att värmeböljor som årets kommer att bli mer frekventa i och med klimatförändringarna, och lantbrukare som Tocchi frågar sig nu om det finns en framtid i yrket.

– I den här situationen inser du att det nästan är omöjligt att fortsätta. Du tänker: ”Okej, jag försöker klara mig det här året”. Men om nästa års skörd blir likadan så går det inte, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer