Addis Alem Hagdu i Etiopien fick äntligen träffa sina döttrar Danait och Azmera i Eritrea efter 16 år. Foto: NRK/Ida Titlestad Dahlback

Träffade sin familj efter 16 år

Publicerad

Addis Alem Hagdu hade inte träffat sina tvillingdöttrar och sin fru på 16 år. Han visste inte ens om det var i livet. Men efter att fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea undertecknades i somras kunde de äntligen återförenas.

– Det var som om min familj plötsligt reste sig ur ur graven, säger Addis Alem Hagdu till NRK.

På grund av den långa konflikten mellan det lilla landet Eritrea på Afrikas horn och Etiopien separerades Addis Alem Hagdu från sin familj för omkring 16 år sedan. Hans fru Mitselal Abraha blev tvungen att fly till sitt hemland Eritrea – därefter tappade de kontakt, skriver NRK.

Fred efter 20 år

Närmare 100 000 personer miste livet i den infekterade konflikten. I juni 2000 undertecknades slutligen ett fredsavtal men Etiopien och Eritrea fortsatte vara oense om ett bergsområde vid gränsen.

I somras, den 9 juli 2018, var de två länderna slutligen överens om det potentiella mineralrika jordbruksområdet i bergen.

Eritreas president Isaias Afwerki och Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed står tillsammans i Addis Abeba, Etiopien en vecka efter att fredsavtalet mellan länderna gått igenom den 8 juli 2018. Foto: TT/AP/Mulugeta Ayene

”Vi grät en hel flod”

Telefonförbindelserna mellan länderna återupptogs, dagliga flyg började gå mellan Etiopien och Eritrea och det blev äntligen möjligt att ta sig över gränsen.

Addis Alem Hagdu som inte hade träffat sin familj på 16 år reste direkt till Eritrea för att försöka hitta sin fru och sina två döttrar. Med hjälp av Röda Korset fick han veta att hans familj var i livet. Det blev ett känslosamt möte när han äntligen fick träffa dem igen, i Eritreas huvudstad Asmara.

– Vi bara kramade varandra och tårarna rann. Vi grät en hel flod den dagen, säger han till NRK.

Flytta till Eritrea

I dag bor 60-åriga Addis i Addis Abeba och jobbar som journalist. Hans fru Mitselal Abraha och döttrarna Danait och Azmera lever sina liv i Eritrea. Addis funderar därför på att flytta dit när han snart blir pensionär.

– Att bo utan sin familj är som att gå utan kläder. Jag känner mig naken. Allt jag vill är att tillbringa resten av mitt liv tillsammans med min fru och mina döttrar, så vi måste bestämma var vi ska bo. Tack vare fredsavtalet är det äntligen möjligt, säger Addis till NRK.

När 60-åriga Addis Alem Hagdu blir pensionär om några år funderar han på att flytta från Etiopien till Eritrea där hans döttrar och fru bor. Foto: NRK/Ida Titlestad Dahlback

Konflikten mellan Etiopien och Eritrea

Konflikten mellan Etiopien och Eritrea är infekterad och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under 1800-talet var Eritrea en italiensk koloni men landet togs senare över av Storbritannien under andra världskriget då Etiopien ockuperades tillfälligt. Efter kriget ville Etiopien dock ta kontroll över Eritrea, men flertalet eritreaner ville ha självständighet.

1951: Eritrea införlivades med Etiopien. Motståndet mot det etiopiska styret växte.

1961: Ett väpnat uppror utbröt och blev starten på ett 30 år långt frihetskrig.

Så småningom beslutade FN om en kompromiss.

1998-2000: Konflikten mellan länderna kulminerade i ett blodigt krig som utlöstes av en gränstvist. Upp till 100 000 människor dog innan striderna upphörde efter internationell medling, där parterna enades om att låta en kommission tillsatt av FN avgöra gränsdragningen. Men när kommissionen slog fast att det omstridda området Badme tillhör Eritrea vägrade Etiopien att godkänna det. Regeringen i Addis Abeba har krävt nya förhandlingar med Eritrea, något som regeringen i Asmara vägrat att gå med på.

8 juli 2018: Länderna meddelade att ett fredsavtal hade slutit och följande dag skrev Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki under avtalet i Eritreas huvudstad Asmara.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.