Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Sam Bankman-Fried? SVT:s ekonomikommentator sammanfattar historien om miljardären som tabbade sig. Foto: SVT

”Tragikomisk kryptokrasch ger kritiker vatten på sin kvarn”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad är snabbaste sättet att bli miljonär? Du börjar med 15 miljarder dollar, spelar högt på krypto, och vaknar upp dagen därpå med sådana förluster att du petas från Forbes miljardärslista. 

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Sam Bankman-Fried, eller ”SBF” som han kallas i branschen, har precis upplevt det. Han var underbarnet, kryptos omslagspojke, den gode som ville bli kompis med etablissemanget istället för att fly reglering, och han skulle ge bort sin förmögenhet. 

Nu visar det sig att han tabbat sig. Tabbat sig rejält. Hans kryptobörs FTX var en av de största. Den ansågs vara en av de trovärdiga i denna digitala Vilda Västern. Men så råkade han ut för en bankrusning som fick alltihopa på fall. 

Årets ekonomipris till Nobels minne handlar just om bankrusningar. Det som bidrog till att 30-talets depression blev så hemsk. Det som vi såg en variant av i finanskrisen 2008 och som dykt upp här och var genom åren. I nya, oreglerade delar av finanssektorn där statlig insättningsgaranti saknas. 

Det är alltid samma sorts offer. En finansiell mellanhand, en bank av något slag, som tar in pengar från kunder som kan vilja ha tillbaka dem när som helst samtidigt som den investerar pengarna eller lånar ut dem på lång sikt, så att det är svårt att snabbt skaka fram dem om alla kunder vill ha sina slantar på en och samma gång.

 ”Självuppfyllande profetia”

Det är alltid samma förfarande. Ett rykte uppstår om att banken är på obestånd, och de som satt in sina pengar skyndar sig att ta ut dem innan alla andra hinner före och pengarna tar slut. Det är en självuppfyllande profetia som leder till att pengarna tar slut och banken går under. 

Den här gången gick ryktet att Sam Bankman Fried’s kryptobörs hade ont om pengar. Rusning till ”banken” för att hämta ut det man hade på kontot. Snart tog pengarna slut och han stängde butiken. Värsta rivalen, Binance, kastade först eld på FTX-brasan genom att panikartat meddela att man skulle sälja sitt innehav av FTXs ”valuta” FTT. Sedan klev man in som räddare i nöden. 

Men efter att ha tittat i räkenskaperna så backade man från att köpa upp konkurrenten för att rädda den från konkurs. Det verkar saknas 8 miljarder dollar av kundernas pengar. Enligt Wall Street Journal ska Sam Bankman-Fried ha lånat kundernas pengar för att låta ett annat av sina bolag spekulera med dem. Och den spekulationen gick visst inte så bra.

”Vatten på sin kvarn”

Det är en tragisk historia. För alla som förlorat sina pengar. För de goda syften som skulle fått Sam Bankman-Fried’s miljarder i välgörenhet. För alla som äger kryptovalutor, som fortsatte rasa efter nyheten om FTX-kraschen. Bitcoin gick ned till ett tvåårslägsta kring 16 000 dollar. 

Det är också en komisk historia. Det var ju Sam Bankman-Fried som skulle vara den gode, som anklagade konkurrenterna för att vara oseriösa. Det var han som lobbade i Washington för att branschen skulle regleras och komma in i värmen. Reglering som syftar till att skydda kunder bättre mot det som nu verkar ha skett. 

Men de som trots kryptovintern tror på krypto i längden, kan nog hålla sig för skratt. FTX-fallet gav precis kritikerna som menar att krypto är som ett enda stort pyramidspel, mer vatten på sin kvarn.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.