Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På fredagskvällen föll mer än 15 centimeter regn på tre timmar på vissa platser. Foto: Hayden Woodward/AP/TT

Tre döda efter skyfall i Auckland

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har omkommit och en person saknas efter skyfall och översvämningar som drabbat Nya Zeelands största stad Auckland.

En person hittades död i en översvämmad kulvert och en omkommen hittades på en översvämmad parkering, uppger myndigheter. En tredje död person hittades där ett jordskred dragit med sig ett hus i en förort till Auckland.

En man saknas fortfarande efter att ha svepts i väg av vattenmassor.

Den nytillträdde premiärministern Chris Hipkins sade att tre personer har bekräftats omkomna och att en person fortfarande saknas.

Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i regionen.

En sommars regn – på en dag

Fredagen var den dag med mest nederbörd som hittills registrerats i Auckland, enligt vädertjänster. Samma mängd regn som normalt faller på hela sommaren föll på en dag. På fredagskvällen föll mer än 15 centimeter regn på tre timmar på vissa platser.

Räddningstjänsten rapporterar att de gjort 700 utryckningar under skyfallen och mottagit omkring 2 000 larmsamtal.

– Vi har haft all tillgänglig personal och frivilliga ute på vägarna för att ta hand om de mest akuta händelserna, säger den regionale räddningsledaren Brad Mosby.

Aucklands flygplats stängdes på fredagen sedan den översvämmats och hundratals personer blev strandsatta där under natten. Air New Zealand sade på lördagen att inrikesflyget åter skulle komma i gång på eftermiddagen men att det ännu var oklart när de internationella flygningarna kan återupptas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.