Tre döda i protest mot oljebolag i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har omkommit och sjutton har skadats i våldsamma protester i Amazonasområdet i Loreto i nordvästra Peru.

Personer tillhörande ursprungsbefolkningen protesterar mot kanadensiska bolaget Petrotals utvinning av olja i området. Tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, drabbade omkring 70 personer beväpnade med spjut samman med polis i närheten av oljefältet, enligt landets inrikesminister Jorge Montoya.

-Vi beklagar händelserna som har inträffat. De initiala siffrorna vi har är att det är tre döda invånare, liksom elva skadade. På polissidan så har vi sex skadade, säger han.

”Försökte storma anläggningen”

Petrotal säger i ett uttalande att demonstranterna försökte storma anläggningen, och att de tillhörde samma grupp som nyligen tog kontroll över en pumpstation vid statliga Petroperus pipeline.

Petrotal har pausat produktionen vid anläggningen, där 12 000 fat råolja dagligen utvinns.

Organisationen Orpio, som arbetar med rättighetsfrågor för ursprungsbefolkningen, säger i ett uttalande att invånarna i området kräver stöd från oljebolagen sedan flera samhällen i Amazonasregionen drabbats av coronavirusutbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.