Kravallpolis och demonstranter i Colombias huvudstad Bogota den 21 november 2019. Foto: Raul Arboleda/AFP

Tre döda och hundratals skadade i protester i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades och hundratals skadades under torsdagens protester i Colombia. Det uppger landets försvarsminister, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt myndigheterna var det 250 000 människor som marscherade i olika delar av Colombia på torsdagen. De protesterade mot president Ivan Duques regering, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare presidentkandidaten och vänsterledaren Gustavo Petro har uppmanat till ytterligare protester fredag eftermiddag lokal tid.

Demonstranter i Colombias huvudstad Bogota den 21 november 2019. Foto: AP/Ivan Valencia
Kravallpolis och demonstrant i Bogota i Colombia den 21 november 2019. Foto: Juan Baretto/AFP

Döda och skadade

Myndigheterna har hittills bekräftat två döda i Buenaventura och ytterligare ett dödsoffer i Candelaria i departementet Valle del Cauca i västra Colombia. Demonstranterna ska bland annat ha plundrat en galleria i Buenaventura, hävdar landets försvarsminister Carlos Holmes Trujill på fredagen.

– På grund av den här våldsamma incidenten gick säkerhetsstyrkorna in för att bemöta händelsen, samtidigt som de utsattes för våldsamheter i form av stenkastning och att käppar slängdes mot dem, sa han och fortsatte:

– Till följd av konfrontationen mellan vandaler och säkerhetsstyrkor, och händelser som utreds av åklagarmyndigheten, blev två personer dödade.

Blockader ska ha inträffat i fyra kommuner, uppgav försvarsministern och tillade att även om de allra flesta marscherna var fredliga greps 98 människor, och 122 civila och 151 medlemmar i säkerhetsstyrkor skadades, sa han.

Pendlare vid en förstörd busstation i Bogota dagen efter protesterna. Foto 22 november 2019. Foto: AP/Fernando Vergara
Kravallpolis i huvudstaden Bogota i Colombia den 21 november 2019. Foto: Raul Arboleda /AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.