Karta över explosionsplatsen Foto: Eva Eliasson SVT GrafikVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obama: ”En avskyvärd och feg handling”

Publicerad

President Barack Obama sade i dag att det fortfarande är oklart vem som ligger bakom och vad motivet är till gårdagens dåd. För första gången kallade även Obama händelsen för ett terrordåd.

– Det här var en avskyvärd och feg handling. Med tanke på vad vi nu vet utreder FBI händelsen som ett terrordåd. Varje gång bomber används mot civila är det ett terrordåd, säger Obama.

Barack Obama hyllade även, precis som i går, de som hjälpte och vårdade offren för explosionerna.

På Bostonpolisens presskonferens tidigare på morgonen, lokal tid, berättade FBI, Bostonpolisen, guvenören, borgmästaren och statsåklagaren om läget dagen efter explosionerna vid Boston Marathon.

Guvenören inledde med att nämna den 8-årige pojken som dog vid explosionen och beklagade alla inblandades sorg i tragedin, som dödade tre personer och skadade över 150 människor.

– Våra tankar går ut till alla de skadade och de avlidnas familjer, sade guvenören Patrick Deval.

Man sade också att det inte finns fler reella hot i dagsläget.

Vädjar till allmänheten

Guvernören berättade också att siffran på de skadade stigit till över 150 personer och att de två bomber som detonerat är den enda bomber som påträffats. De tidigare uppgifter som förekommit om att två odetonerade bomber hittats stämmer alltså inte.

Den ansvarige FBI-agenten Rick DesLauriers meddelade att det inte finns några fler reella hot i dagsläget och att han inte kände till någon form av hot inför loppet. Han klargjorde också FBI:s uppdrag: att fånga de eller dem som är ansvariga för dådet.

– Vi sörjer dem som dött, men vi ska även hylla hjältarna. Gårdagens händelser är en tragedi. Men Boston är en stark stad och vi kommer övervinna den här motgången tillsammans, sade Bostons borgmästare Thomas Menino.

Både han och de andra vädjade till allmänheten om hjälp – med allt från tips på iakttagelser till foton och videoinspelningar.

– Allt kan vara till hjälp, sade FBI-agenten Rick DesLauriers och fortsatte med att säga att bevisen precis börjats gå igenom och att utredningen kommer ta tid.

Tre döda – många skadade

Det var vid 21-tiden på måndagskvällen svensk tid som två explosioner skedde vid målllinjen på anrika Boston Marathon, med 12 sekunders mellanrum. Enligt myndigheterna i Boston dödades minst tre personer och över 150 skadades, många av dem allvarligt.

En myndighetskälla berättade för CNN att bomberna var små, och tidiga tester visar på att varken C4 eller andra högexplosiva material hittats, vilket tyder på att bomberna vart enkla i sin konstruktion.

Lägenhet genomsöktes

En lägenhet i Bostonförorten Revere har genomsökts av polis, FBI, Homeland Security och en bombgrupp sent i går kväll, lokal tid. Massachusetts-polisen bekräftar att ett beslut om husrannsakan har utfärdats och en källa inom polisen säger att tillslaget är kopplat till bombdådet.

Anledningen ska vara en förare som ska ha stoppats efter att ha åkt förbi delstatspolisens byggnad ett flertal gånger och enligt uppgift uppträtt märkligt. Föraren ledde sedan polisen till lägenheten som genomsöktes. Polisen lämnade lägenheten efter en dryg halvtimme bärandes på ett antal påsar och väskor.

FBI har tagit över utredningen och undersöker bildmaterial från tävlingen för att försöka hitta spår. De vädjar nu till allmänheten om tips och information som kan leda till ett gripande av den eller dem som ligger bakom dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bomber vid Boston Marathon

Mer i ämnet