Foto: TT

Tre frågor: Därför ska du bry dig om valet i Nederländerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På onsdagen går holländarna till valurnorna. Val i Nederländerna brukar inte få så stort internationellt genomslag men denna gång finns det flera anledningar till att följa valet. SVT:s EU-expert Rolf Fredriksson reder ut.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Varför ska jag som svensk bry mig om valet i Nederländerna?

Det är ett testval för hela Europa! Kommer vågen av proteströster mot EU, mot flyktingar och invandring och mot etablissemanget att fortsätta i Europa? Är trenden från brexit-omröstningen och Trump-valet i USA något som fortsätter i Nederländerna? Och sen detta europeiska supervalår i Frankrike och Tyskland?

Val i Nederländerna 2017

Genom det svenska medlemskapet i EU påverkas vi dessutom direkt av valutgången. Den regering och de ministrar som väljs i Nederländerna sitter med på EU:s toppmöten och ministerrådsmöten.

Där tas beslut om asyl- och flyktingpolitik, miljö- och klimatregler och en massa annat som gäller oss i Sverige och det påverkas direkt av vilka ministrar som sitter med från Nederländerna.

Kommer Geert Wilders att kunna bilda regering?

Opinionsmätningar under våren har spått att Geert Wilders Frihetsparti PVV kan bli landets största parti med runt 25 mandat eller 16 procent av rösterna. 

Wilders vill lämna EU och är emot flyktingar och all invandring från muslimska länder, han är hatisk i många uttalanden och talar om hela islam som en ”fascistisk religion”.

Men på sistone har dagens regeringsparti Folkpartiet VVD gått förbi i mätningarna. Detta sedan premiärminister Mark Rutte kritiserat Wilders för att vara ”ansvarslös twittrare” och pekat på brexit som avskräckande exempel, ett EU-utträde skulle skapa kaos för Nederländerna.

Även om Geert Wilders parti skulle bli det största partiet i onsdagens val, så lär Wilders inte kunna bilda regering. I Nederländerna är koalitioner med flera partier nödvändiga för att få ihop en regering, och inget annat större parti vill regera tillsammans med Wilders.

Det är dessutom tveksamt om Geert Wilders själv överhuvudtaget vill ta regeringsansvar, hela hans roll är oppositionspolitikerns.

Men en stor framgång för Wilders kan påverka debatten och regeringens politik.

Vi har redan sett att Wilders islamfientliga och nationalistiska retorik har påverkat debatten i Nederländerna och gjort nuvarande regering mer kritisk mot att EU ska ”detaljreglera” på en rad områden och även mot planer på utvidgning av EU till fler medlemsländer.

Hur påverkas valet av striden med Erdogan och Turkiet?

Man kan se det som att ledande politiker inför valet nu tävlar om att ta avstånd från Turkiets president Erodgan och hans utsända representanters försök att hålla valmöten i Nederländerna.

Premiärminister Mark Rutte från Folkpartiet VVD säger att Erdogans utsända inte följt regler kring sådana möten och att det finns säkerhetsrisker. Turkiska medborgare som är anhängare och motståndare till Erdogan kan drabba samman kring dessa valmöten, och Nederländerna vill inte att det egna parlamentsvalet ska störas av konflikter som importeras från Turkiet.

Geert Wilders har sedan länge framställt all islam som oförenlig med Nederländernas traditioner.

Erdogans auktoritära politik i Turkiet och hans parti grundat på en islamisk grundsyn är en självklar måltavla för Wilders, som driver på för att få regeringen till att stoppa Erdogans utsända.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Nederländerna 2017

Mer i ämnet