Tre frågor: Därför stoppar USA importen av rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

Varför stoppar USA importen av rysk olja? Vad får beslutet för konsekvenser? Hur ser förväntningarna på Europa ut? SVT:s korrespondent Stefan Åsberg förklarar.

USA stoppar all import av rysk olja, flytande naturgas och kol, bekräftar president Joe Biden vid en pressträff på tisdagen.

Beslutet har tagits i samråd med de europeiska allierade, men USA agerar på egen hand.

– Det har under en lång tid funnits en press på president Biden på att fatta det här beslutet, både från republikaner och demokrater i kongressen. Det här är det enda som på allvar och snabbt lamslår Ryssland, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg

Varför kommer beslutet nu?

– Jag tror att USA in i det sista har försökt att koordinera beslutet med Europa. Man har varit väldigt synkroniserade tidigare med sanktionerna och det här är de största och tuffaste sanktioner som överhuvudtaget går att rikta mot Ryssland.

– Det har funnits en ambition från amerikanskt håll att få med sig framför allt Tyskland på beslutet, men nu har pressen i USA blivit så hård på den amerikanska regeringen att gå längre än vad man hittills har gjort. Därför beslutar man att vara det första land som sanktionerar import av rysk olja och gas.   

Vad får det för konsekvenser?

– För konsumenterna innebär det att energin blir dyrare. Uppvärming, el, olja och besin. Det drabbar Europa på sikt mycket hårdare än USA. Man ska komma ihåg att i USA går merparten av oljebehovet till drivmedel, transportsektorn. Bensinpriset är oerhört centralt och känsligt. Det är ett stort beslut att fatta för en amerikansk regering.

Hur ser USA:s förväntningar på Europa ut?

– Att Europa följer efter. Att det kommer ett besked inom en snar framtid, trots att priset för Europa kommer att bli skyhögt. USA tror att Europa kommer att följa efter, trots att man i USA pratar om att oljepriset kan dubbleras uppemot 300 dollar fatet, säger Stefan Åsberg.

EU:s energi från Ryssland

Av EU:s energikonsumtion står fossila bränslen totalt för runt 60 procent. Merparten av det importeras – inte minst från Ryssland.

Här är de största leverantörerna till EU (med procentsiffra inom parentes):

  • Olja: Ryssland (27), Norge (8), Kazakstan (8), USA (8).
  • Gas: Ryssland (45), Norge (23), Algeriet (12), USA (6), Qatar (5).
  • Kol: Ryssland (46), USA (15), Australien (13).

Källa: EU-kommissionen, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.