Valobservatören: Inga tecken på systematiskt valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Senast under onsdagen lämnade Donald Trump och hans medarbetare in ytterligare klagomål som gäller oegentligheter under valet. Nu driver Trumpkampanjen stämningar mot totalt fem olika delstater. Men i alla fall enligt de svenska valobservatörerna så finns det inget som tyder på att han har rätt.

– Vi har inte sett några tecken på systematiskt valfusk, säger Margareta Cederfelt (M), vice ordförande i OSSE PA.

På Twitter har Donald Trump senast under torsdagen delat flera inlägg som handlar om valfusk. Själv skriver han bland annat att valobservatörer inte tilläts bevaka omröstningen i Pennsylvania och Michigan, och att det innebär att tusentals röster inte bör få räknas: ”Därför vinner jag lätt båda staterna”, skriver han.

Stoppade på sociala medier

Facebook har stängt ned ett dussintal grupper som gått under namnet ”Stop the steal”, som syftar på Donald Trumps tweet om att Demokraterna försökt stjäla valet. Under valnatten har tweets från Donald Trump och Trumps kampanj försetts med varningar på Twitter. Och enligt faktagranskningssajten Vinesight har tweets som innehåller orden “stöld”, “bedrägeri”, “riggat” och “död” ökat med 2,800 % under perioden mellan 2 november och 6 november.

”Inga tecken”

Margareta Cederfelt (M) är vice ordförande i OSSE PA, den parlamentariska avdelningen av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Hon var på plats i USA som valobservatör och enligt henne finns det inga tecken på valfusk i det amerikanska valet.

– Det måste finnas en systematik för att det ska vara valfusk. Sedan kan jag inte gå i god för att det inte skett några oegentligheter i mindre skala, men det är ingenting som får genomslag, säger Margareta Cederfelt (M), riksdagsledamot och vice ordförande i OSSE PA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.