Tre IS-krigare döms till fängelse i Norge

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har norsk domstol prövat en ny lag som straffar de som hjälper en terroristorgansiation. Resultatet: Tre män döms till fängelse för att ha deltagit i stridigheter i Syrien för Islamiska staten (IS).

Brottsbalkens avsnitt 147 d i Norge säger att någon som deltar i, rekryterar medlemmar till eller ger ekonomiskt eller annat stöd till en terroristorganisation kan dömas till upp till sex års fängelse.

Två av männen befinns skyldiga till att ha tjänstegjort med vapen för IS i Syrien, den tredje mannen ska ha försökt hjälpa terrorgruppen med krigsmateriel. Det rapporterar NRK.

Terroriströrelsen IS

Ska ha uttryckt vilja att resa tillbaka

En 30-årig och en 28-årig man ska ha svurit trohet till IS i maj 2013 och stridit i Syrien fram till januari förra året. De två männen ska också ha uttryckt en vilja att åka tillbaka till Syrien och fortsätta kriga för IS. De två männen döms till drygt fyra års fängelse för att ha deltagit i terrorns strider.

Den tredje mannen, 25 år, döms till sju månaders fängelse för brott mot vapenlagen.

Lag i Sverige kan införas

Frågan om huruvida IS-hemvändare ska kunna dömas för brott i Sverige har länge diskuterats på politisk nivå. Flera politiska partier kräver att en sådan lag bör införas. Så som lagen ser ut i dag är det svårt att få folk dömda för exempelvis mord eftersom man inte kan bevisa exakt vad någon gjort sig skyldig till som stridande i Syrien eller Irak.

Regeringen låter nu snabbutreda hur lagen skulle kunna ändras. Bland annat vill man se vilka möjligheter som finns för att kriminalisera resor med syfte att delta i krig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet