Polis undersöker brottsplatsen i Fort Meade, Maryland. På bilden syns den svarta SUV som misstänks ha varit inblandad i dådet. Foto: TT

Skottlossning nära myndighetshögkvarter i USA

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har gripits och flera personer har förts till sjukhus efter en skottlossning nära högkvarteren tillhörande NSA – Nationella säkerhetsmyndigheten – i Fort Meade i Maryland, USA. Tre män ska ha försökt ta sig in på anläggningen i en bil, enligt FBI. Enligt amerikanska myndigheter finns inget som tyder på kopplingar till terrorism.

Tre personer har gripits och flera skadade har förts till sjukhus i samband med skottlossningen, som inträffade vid klockan 07 på morgonen lokal tid, nära en entré till NSA:s högkvarter. Enligt ett uttalande från FBI ska en person i NSA:s säkerhetspersonal samt en civil förbipasserande vara skadade.

Försökte ta sig in med bil

Foton från brottsplatsen visar en svart SUV, med skotthål i vindrutan och utlösta airbags, som tycks ha krockat med en säkerhetsbarriär, skriver FOX 5. Enligt AP är det inte klarlagt huruvida vakter vid anläggningen eller personer i bilen avfyrat skott.

Enligt FBI har tre män försökt ta sig in på anläggningen med bilen. Två av dessa är nu gripna, den tredje är skadad och förd till sjukhus.

Skadeläget okänt

”Vapen avfyrades under incidenten, som är under utredning. Preliminära rapporter tyder inte på att några personskador kan kopplas till skottlossning”, skriver NSA i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP. Skadeläget för de drabbade är okänt.

Vita husets pressekreterare Lindsay Walters säger i ett uttalande att president Trump informerats om skottlossningen, enligt CBS News.

– Våra tankar och böner är med alla drabbade, säger Walters i uttalandet.

Ingen terrorkoppling

Enligt ett uttalande från NSA, citerat av Reuters via ABC News, undersöker man brottsplatsen och meddelar att situationen är under kontroll. En talesperson för myndigheterna uppger att inget tyder på att incidenten var kopplad till terrorism.

En närbelägen motorväg stängdes i båda riktningar efter incidenten, men vid klockan 09 lokal tid är den åter öppen, skriver Baltimore Sun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.