Stefan Åsberg, korrespondent på plats i Kenosha. Foto: Åke Wehrling, SVT

SVT:s korrespondent om höstens val i USA: ”Det behövs väldigt lite för att något stort ska hända”

Publicerad

Historiens viktigaste val – så beskriver båda partierna höstens amerikanska val. SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsbergs största utmaning är att skildra två helt olika verkligheter från de två stora partiernas olika läger.
– Det handlar om att belysa båda sidors kamp för att vinna detta val, säger han.

Nu är det två månader kvar till det amerikanska presidentvalet. Kan du ge en kort lägesbeskrivning av situationen i landet?

– Även om det just nu till en del ser ut som att Joe Biden har ett övertag i opinionsmätningarna är det inget som säger att detta inte kommer bli ett ytterst jämnt val. Kom ihåg det i amerikansk politik som brukar kallas ”October surprise”, (valet hålls i november, reds anm.) att det inträffar dramatiska saker på upploppet av valrörelsen som kastar om förutsättningarna. Med tanke på hur det har sett ut här i USA sedan Donald Trump kom till makten är det inte helt omöjligt att vi kommer att få helt nya sakfrågor som kommer få stor sprängkraft, säger Stefan Åsberg.

Han uttrycker en oro över säkerhetsläget:

– Det behövs väldigt lite just nu för att något stort ska inträffa här i USA och vi kommer fortsätta se allvarliga händelser ända fram till valet tror jag för det är så otroligt spänt i landet. Därför kommer frågan om lag och ordning att få en viktig betydelse i det här valet.

Ofta beskrivs val i USA som ”ödesval”, hur viktigt är det här valet?

– Den här gången talar båda partierna om att det är historiens viktigaste val. Det faktum att det är så olika verkligheter som de båda partierna ser och olika framtid som de vill bygga stärker den tesen. Donald Trump beskriver det som att en röst på Joe Biden är en röst på ett socialistiskt styre. Joe Biden menar att Donald Trump riskerar att rasera den här nationen för mer eller mindre all framtid. Det är två ytterligheter som ställs mot varandra, säger Stefan Åsberg.

Vad kommer vara den största utmaningen för dig under bevakningen av detta presidentval?

– Det handlar om att belysa båda sidors kamp för att vinna detta val. Donald Trump är en okonventionell president som tar snabba beslut. Att då lyckas spegla hur allmänheten ställer sig till olika sakfrågor är väldigt svårt, speciellt när det finns så mycket misstänksamhet mellan de politiska lägren, säger han och fortsätter:

– Dessutom ställer corona-pandemin till det för oss då det är mer utmanande att komma till de vanliga väljarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet