Tre techtrender att hålla koll på

Publicerad

Just nu pågår techmässan ”Slush” i Helsingfors med nästan 9 000 deltagare. Under två dagar samlas några av världens främsta inom ”startup” på mässan som beskrivs som världsledande.

– Man kan beskriva mässan som ett slags Almedalen för techbranschen. Det är som ett stort tivoli, säger Alexander Norén på plats i Finland.

SVT:s techkorrespondent har kunnat identifiera tre techtrender som finns på mässan. Den första är ”Femtech”, som är tjänster som riktar sig till kvinnor.

– Ofta handlar det om hälsa, till exempel hur man förbättra sin träning genom att en app håller reda på de olika faserna i ens menstruationscykel. På det sättet kan man optimera mat och träning på rätt sätt vid rätt tidpunkt, säger Alexander Norén.

– Den typen av appar ser man mer och mer av, och att kategorin fått ett eget namn är i sig talande för tech-branschen, som ännu är väldigt mansdominerad, fortsätter han.

Vill du få koll på fler techtrender? Kolla i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.